Sari la conținut

O infecție bacteriană cu rată mare de mortalitate se răspândește alarmant

leac natural pentru durerea în gât
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Conform avertizărilor experților, o infecție bacteriană rară, dar extrem de periculoasă, se răspândește într-un ritm alarmant, iar autoritățile sunt în căutarea cauzei.

Se estimează că numărul de cazuri din 2024 va depăși recordul înregistrat anul precedent, în timp ce îngrijorarea cu privire la sindromul de șoc toxic streptococic (STSS), cea mai severă și potențial mortală formă a bolii streptococice de grup A, este în creștere, după confirmarea prezenței unor tulpini extrem de virulente și contagioase în Japonia, conform The Guardian.

Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID) a declarat: „Există încă multe necunoscute în ceea ce privește mecanismele care stau la baza formelor fulminante de streptococ, și nu suntem încă în măsură să le explicăm”.

Cifrele preliminare publicate de NIID indică 941 de cazuri de STSS înregistrate anul trecut. În primele două luni ale anului 2024, s-au raportat deja 378 de cazuri, infecțiile fiind identificate în toate cele 47 de prefecturi din Japonia, cu excepția a două.

Simptomele prezentate de pacienți

Chiar dacă persoanele în vârstă sunt considerate mai vulnerabile, tulpina de grup A a condus la un număr mai mare de decese printre pacienții sub 50 de ani, conform NIID. Între iulie și decembrie 2023, din cele 65 de persoane sub 50 de ani diagnosticate cu STSS, aproximativ o treime, adică 21, au decedat, a relatat ziarul Asahi Shimbun.

Majoritatea cazurilor de STSS sunt cauzate de o bacterie cunoscută sub numele de streptococcus pyogenes sau streptococul A. Deși este mai frecventă în rândul copiilor și poate provoca dureri de gât, mulți oameni sunt purtători ai acestei bacterii fără să prezinte simptome.

Cu toate acestea, în unele cazuri, bacteria extrem de contagioasă poate provoca boli grave și complicații de sănătate, inclusiv deces, în special la adulții de peste 30 de ani. Aproximativ 30% dintre cazurile de STSS sunt fatale.

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar în cazuri rare, acestea pot evolua spre afecțiuni grave, inclusiv angină streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită. În situațiile cele mai grave, infecția poate duce la insuficiență și necroză de organe.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel