Categories: Ştiri sănătate

O nouă ameninţare pentru omenire: Un VIRUS RAR face ravagii în India!

Statul Kerala, din sudul Indiei, a închis unele şcoli, birouri şi transport public, au anunţat miercuri autorităţile, în timp ce se străduiesc să ţină în frâu răspândirea virusului Nipah, un virus rar şi mortal care provoacă leziuni cerebrale şi care a ucis două persoane.

Un adult şi un copil sunt încă infectaţi în spital, iar peste 130 de persoane au fost testate pentru virusul care se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectaţi, a declarat un oficial de stat din domeniul sănătăţii, transmite Reuters.

Măsuri stricte de limitare a focarului

„Ne concentrăm pe depistarea timpurie a contactelor persoanelor infectate şi pe izolarea tuturor celor care prezintă simptome”, a precizat ministrul Sănătăţii din acest stat indian, Veena George, care a declarat reporterilor că tulpina virusului este în curs de examinare. „Circulaţia publică a fost restricţionată în unele părţi ale statului pentru a limita criza medicală”.

Două persoane infectate au murit după data de 30 august, în cel de-al patrulea focar al virusului din 2018 în acest stat, obligând autorităţile să declare zone de izolare în cel puţin şapte sate din districtul Kozhikode. Au fost adoptate reguli stricte de izolare, personalul medical fiind pus în carantină după contactul direct cu persoanele infectate.

Prima victimă a fost un mic proprietar de terenuri din satul Marutonkara din district, a declarat un oficial guvernamental. Fiica şi cumnatul victimei, ambii infectaţi, se află într-o secţie de izolare, iar alţi membri ai familiei şi vecini sunt testaţi.

Cel de-al doilea deces a survenit în urma unui contact în spital cu prima victimă, a arătat investigaţia iniţială a medicilor, dar cei doi nu aveau nicio legătură între ei, a adăugat oficialul, care a solicitat anonimatul deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa, potrivit sursei citate de Agerpres.

Trei echipe federale, inclusiv experţi de la Institutul Naţional de Virusologie, urmau să sosească în zonă pentru mai multe teste, a precizat oficialul.

Cum a apărut virusul şi cât este de periculos?

Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în 1999, în timpul unui focar de boală în rândul crescătorilor de porci şi a altor persoane în strânsă legătură cu animale în Malaezia şi Singapore.

Virusul poate provoca umflarea creierului și moartea. Simptomele apar între patru zile și două săptămâni după expunere, dar pot dura până la 45 de zile. Inițial poate provoca febră și dureri de cap și, uneori, simptome respiratorii cum ar fi tuse, durere în gât și dificultăți de respirație.

Pacienții pot continua să aibă umflarea creierului, numită medical encefalită. Acest lucru poate provoca somnolență, dezorientare și confuzie mentală. Poate progresa rapid spre comă în 48 de ore. Virusul Nipah are potențialul de a provoca o pandemie, avertizează Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Recent Posts

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

26 de minute ago

România riscă să dispară ca nație. Rata natalităţii, la cel mai mic nivel de când se fac statistici. „Până în 2100 vor fi în jur de 14 milioane de români”

România trece prin cea mai gravă criză a istoriei sale recente. Natalitatea se prăbușește, iar…

55 de minute ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

o oră ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

2 ore ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

2 ore ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

3 ore ago

Citeste si: