Sari la conținut

Ai o durere de cap și simți că te dor și ochii? Situația poate fi foarte gravă! Iată ce poate asunde o astfel de durere!

Dureri de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de accident ischemic tranzitoriu

Efectul pe care migrena îl poate avea asupra vederii dumneavoastră este atât fascinant, cât și perturbator. Dar prima dată când o experimentezi, poate fi, de asemenea, foarte supărător. În cele ce urmează, explorăm legătura dintre creier, ochi și ceea ce vedem.

Ce este o migrenă?

O migrenă este o durere de cap recurentă și severă de care suferă unul din zece oameni. Există câteva tipuri diferite de migrene pe care oamenii le experimentează de obicei:

  • O migrenă clasică apare la aproximativ 40% dintre cei care suferă de migrenă și are o aură (vizuală, auditivă, olfactivă sau tactilă).
  • O migrenă comună apare la aproximativ 60% dintre cei care suferă de migrenă și nu are aură.
  • O migrenă tăcută este atunci când o persoană experimentează aura, dar nu durere de cap
  • O migrenă vizuală este o migrenă tăcută atunci când aura este vizuală.
  • O migrenă retiniană este foarte rară, iar simptomele sale vizuale sunt pierderea parțială sau totală a vederii, temporară la un ochi. În cazurile recurente, este cel mai probabil să afecteze același ochi de fiecare dată. Vederea se estompează în cinci minute și poate fi descrisă ca o diminuare a vederii, fulgerări de lumină sau pete goale (scotoame) care se măresc pentru a bloca orice vedere în acel ochi. Vederea revine la normal în decurs de o oră. Această pierdere a vederii este cauzată de fluxul sanguin redus sau spasme ale vaselor de sânge din retină sau din spatele ochiului, nu din creier.

Care sunt simptomele migrenei?

Migrenele afectează oamenii în moduri diferite, dar cele mai frecvent descrise simptome sunt:

  • Durere pulsatorie sau senzație de pulsații pe o parte a capului
  • Durerea severă durează de obicei 4 – 72 de ore
  • Aura care apare timp de 10 – 30 de minute, cu până la o oră înainte de a începe durerea de migrenă
  • Sensibilitate extremă la lumină, zgomot și uneori la miros și/sau atingere
  • Vărsături și/sau greață

Ce este o aură?

Aura este o senzație care apare înaintea migrenei. Poate apărea și înaintea altor afecțiuni ale creierului, cum ar fi convulsii. Într-o migrenă, cele mai frecvente aure sunt vizuale; lumini intermitente, modele în zig-zag, vedere încețoșată sau pete de lumină strălucitoare. Descris adesea ca fiind psihedelic în aparență. Alte aure pot fi olfactive (miros de fum sau de mâncare putrezită), auditive (țiuit în urechi) sau fizice, cum ar fi senzația de adiere, amorțeală, slăbiciune sau dificultăți de vorbire.

De ce migrena afectează vederea?

Deși cauzele exacte ale migrenei și aurei nu sunt pe deplin înțelese, suntem conștienți de ce se întâmplă cu creierul după declanșarea unei migrene. „Depresia de răspândire corticală” sau suprastimularea creierului are un efect de flux.

Această activitate bruscă intensă în celulele creierului este ca și cum toate luminile dintr-un oraș ar fi aprinse deodată. Apoi este urmată de o scădere a activității în acea zonă a creierului. Ca o pană de curent, o pană de curent într-o suburbie a orașului. Scăderea activității se răspândește în stratul superior al creierului (cortexul).  O pană de curent care se răspândește treptat de la suburbie la suburbie, până când întreg orașul este în pană. Drop-off începe în zonele vizuale ale creierului (lobul occipital), apoi se deplasează către partea de senzație a corpului a creierului (lobul parietal), apoi către zonele importante în procesarea sunetului (lobul temporal).

Legătura dintre migrene şi durerile de ochi

„Un ochi foarte dureros cu dureri de cap ar trebui să ne alarmeze şi să ne ducă într-un serviciu de urgenţă oftalmologic. Pe când o înroşire fără durere la un pacient hipertensiv sau poate ochi cu secreţii este indicat să fie văzut de un medic oftalmolog.

Cauzele sunt multiple şi depinde căror tipuri de pacienţi ne adresăm. Dacă vorbim despre pacienţii de peste 40 de ani, pierderile bruşte de acuitate vizuale vin secundar dezlipirilor retiniene, accidentelor vasculare, degenerescenţelor maculare, însă acestea sunt patologii care apar la persoanele mai în vârstă.

În cazul tinerilor, pe lângă creşterile trazitorii de presiune intraoculară sau de afecţiuni deja cunoscute, altfel de pierderi subite pot indica probleme grave” explică medicul oftalmolog Alina Gheorghe.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel