O nouă operaţie ar putea salva mii de vieţi. Procedura scade cu două treimi riscul de deces

O nouă formă de intervenţie chirurgicală pentru pacienţii cu atac de cord ar putea salva anual mii de vieţi.

S-a demonstrat că procedura, denumită angioplastie preventivă scade riscul de deces sau alte complicaţii serioase cu două treimi.

Doctorii britanici care au realizat cercetarea susţin că operaţia care tratează şi alte artere blocate nu doar pe cea care a declanşat atacul de cord ar putea fi des folosită în viitor şi  ar putea salva mii de vieţi.

În prezent, pacienţii sunt supuşi unei operaţii de urgenţă denumită angioplastie imediată, după ce au suferit un infarct, intervenţie ce presupune introducerea unui tub subţire (stent) în artera blocată.

În timpul operaţiei, medicii descoperă adesea că şi alte artere sunt parţial blocate şi ar putea provoca alte atacuri de cord, în viitor.

Deşi în mod normal este tratată doar artera care a provocat infarctul, unii experţi introduc stenturi şi în alte artere cu grad crescut de risc.

Dr. David Wald a urmărit în cadrul unui studiu 465 de pacienţi care au suferit atacuri de cord în perioada 2008-2013. Aproximativ jumătate dintre pacienţi au fost operaţi şi le-a fost introdus un stent doar în artera care a provocat infarctul, iar cealaltă jumătate au făcut angioplastii preventive (le-au fost tratate şi alte artere parţial blocate).

Cercetarea publicată în New England Journal of Medicine a scos la iveală că cei care au făcut angioplastii preventive aveau un rsic de deces sau de a suferi alte complicaţii cu 64% mai mic decât cei cărora le-a fost introdus un stent doar în artera care a provocat infarctul.

Recent Posts

Semnal de alarmă tras de medicii dermatologi: numărul bolnavilor de cancer de piele este în creştere

Medicii dermatologi atrag atenția că din cauza modificărilor climatice, expunerea excesivă la soare și pandemia,…

10 minute ago

Alina Bădic, previziuni pentru săptămâna 12- 18 mai. „O perioadă plină de încercări”. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

Pentru săptămâna 12-18 mai, Alina Bădic vine cu vești minunate pentru Berbeci și Fecioare, care…

40 de minute ago

Ce pensie și indemnizație primește un erou al Revoluției din 1989. Peste 12.800 de români încasează o indemnizație specială

Zilele acestea, Casa Națională de Pensii Publice a oferit informații cu privire la pensia primită…

o oră ago

Colțul de Rai din România desemnat „Destinația turistică a anului 2024”

Dino Parc Râșnov, Castelul Bran, Cetățile dacice din Munții Orăștiei sau Ținutul Mănăstirilor Bucovina se…

2 ore ago

Simptomele colesterolului ridicat la femeile de 40 de ani: Top 7 semne neobișnuite de niveluri ridicate de LDL pe mâini și degete

Impactul pe scară largă al colesterolului ridicat asupra femeilor după 40 de ani  nu este,…

2 ore ago

Citeste si: