marți, august 4, 2020

O nouă formă de intervenţie chirurgicală pentru pacienţii cu atac de cord ar putea salva anual mii de vieţi.

S-a demonstrat că procedura, denumită angioplastie preventivă scade riscul de deces sau alte complicaţii serioase cu două treimi.

Doctorii britanici care au realizat cercetarea susţin că operaţia care tratează şi alte artere blocate nu doar pe cea care a declanşat atacul de cord ar putea fi des folosită în viitor şi  ar putea salva mii de vieţi.

Citește și:

În prezent, pacienţii sunt supuşi unei operaţii de urgenţă denumită angioplastie imediată, după ce au suferit un infarct, intervenţie ce presupune introducerea unui tub subţire (stent) în artera blocată.

În timpul operaţiei, medicii descoperă adesea că şi alte artere sunt parţial blocate şi ar putea provoca alte atacuri de cord, în viitor.

Deşi în mod normal este tratată doar artera care a provocat infarctul, unii experţi introduc stenturi şi în alte artere cu grad crescut de risc.

Citește și:

Dr. David Wald a urmărit în cadrul unui studiu 465 de pacienţi care au suferit atacuri de cord în perioada 2008-2013. Aproximativ jumătate dintre pacienţi au fost operaţi şi le-a fost introdus un stent doar în artera care a provocat infarctul, iar cealaltă jumătate au făcut angioplastii preventive (le-au fost tratate şi alte artere parţial blocate).

Cercetarea publicată în New England Journal of Medicine a scos la iveală că cei care au făcut angioplastii preventive aveau un rsic de deces sau de a suferi alte complicaţii cu 64% mai mic decât cei cărora le-a fost introdus un stent doar în artera care a provocat infarctul.

Parteneri