Categories: Ştiri sănătate

O nouă speranță pentru pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă și Parkinson. Medicamentul care poate schimba cursul bolii

Din cuprinsul articolului

În cadrul unei evoluții medicale interesante, studiile clinice de fază a doua au arătat rezultate promițătoare pentru pacienții cu scleroză multiplă (SM) și boala Parkinson. Cercetătorii de la UT Southwestern Medical Center au descoperit că un aport zilnic de nanocristale de aur poate inversa în mod semnificativ deficitele de energie din creier legate de boală, ceea ce duce la îmbunătățiri funcționale în rândul pacienților. Această abordare inovatoare ar putea oferi o nouă speranță persoanelor care suferă de aceste boli neurodegenerative debilitante.

În centrul funcționării sănătoase a creierului se află molecula adenozin trifosfat (ATP), care servește drept purtător primar de energie în toate celulele vii. Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea creierului nostru de a metaboliza energia scade, marcată de o scădere a raportului dintre nicotinamida adenină dinucleotidă (NAD+) și forma sa redusă, NADH. Acest declin este mult mai rapid și mai sever în afecțiuni neurodegenerative precum SM, Parkinson și scleroza laterală amiotrofică (ALS), denumită adesea boala Lou Gehrig.

„Suntem prudent de optimiști că vom fi capabili să prevenim sau chiar să inversăm unele dizabilități neurologice cu această strategie”, spune Peter Sguigna,cel care conduce studiul activ al SM în calitate profesor asistent de neurologie și cercetător în cadrul Peter O’Donnell Jr. Brain Institute de la UT Southwestern, într-un comunicat de presă.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tratament cu nanocristale de aur

Testele s-au concentrat pe un tratament experimental numit CNM-Au8, dezvoltat de Clene Nanomedicine.

Acest tratament constă în nanocristale de aur care acționează ca niște catalizatori pentru a îmbunătăți echilibrul energetic al celulelor cerebrale prin creșterea raportului NAD+/NADH.

Acest efect a fost demonstrat în modele celulare și animale în cadrul unor studii anterioare, ceea ce sugerează un potențial progres în tratarea bolilor neurodegenerative.

Pentru a verifica eficacitatea CNM-Au8 la om, cercetătorii au efectuat două studii clinice de fază a doua, REPAIR-MS și REPAIR-PD, care au implicat 11 participanți cu SM recurentă și 13 cu boala Parkinson.

Studiul a folosit scanări de spectroscopie prin rezonanță magnetică (RM) a creierului pentru a măsura rapoartele de bază NAD+/NADH ale pacienților și nivelurile altor molecule asociate cu metabolismul energetic celular. După o doză zilnică de CNM-Au8 timp de 12 săptămâni, o a doua spectroscopie RM a relevat o creștere medie a rapoartelor NAD+/NADH de 10,4 % în rândul celor 24 de pacienți, ceea ce indică impactul direct al tratamentului asupra creierului.

În plus, alte molecule legate de energie, inclusiv ATP, s-au normalizat, ceea ce indică un alt efect potențial benefic al CNM-Au8.

În special, pacienții cu Parkinson au raportat o îmbunătățire a experiențelor motorii în viața de zi cu zi, sugerând că tratamentul ar putea atenua simptomele funcționale ale bolii. Este important faptul că niciunul dintre pacienți nu a prezentat efecte secundare adverse severe legate de tratamentul cu nanocristale de aur.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

6 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

7 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

7 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

8 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

8 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

9 ore ago

Citeste si: