Sari la conținut

Un medicament pentru cancer ar putea trata boala Parkinson (STUDIU)

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou studiu realizat de cercetătorii spanioli demonstrează că un medicament folosit în mod uzual în terapia oncologică ar putea trata cu succes şi boala Parkinson.

Este vorba de medicamentul rucaparibul, utilizat în chimioterapie pentru cancerele ovarian, de sân și, mai recent, cancerul de prostată. Medicamentul face parte dintr-un grup de molecule concepute pentru a trata mai multe tipuri de cancere care prezintă alterări în repararea ADN-ului.

Cum acţionează medicamentul

Mai exact, aceste molecule sunt inhibitori ai enzimei PARP1, implicată în procesul de reparare a mutațiilor din materialul genetic.

Potrivit studiului publicat recent în revista Cell Chemical Biology şi citat de 360medical.ro, cercetarea a analizat acest medicament și M324 (principalul său metaboli) şi a demonstrat că medicamentul și metabolitul său  acționează sinergic, potențându-se împreună în unele linii celulare de cancer de prostată.

În mod surprinzător, M324 reduce acumularea de proteine α-sinucleină (o componentă importantă a corpilor Lewy) în neuronii derivați de la pacienții cu Parkinson, o boală neurodegenerativă caracterizată printr-o tulburare de mișcare și în care neuronii nu produc cantități suficiente din neurotransmițătorul dopamină.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potențial terapeutic promiţător

Pe de altă parte, faptul că M324 este capabil să reducă acumularea anormală de α-sinucleină în neuronii derivați din celulele stem ale unui pacient cu Parkinson evidențiază potențialul terapeutic al acestui metabolit și posibila sa aplicare farmacologică pentru tratamentul acestei boli neurodegenerative.

Cercetătorii au folosit metode computaționale și experimentale pentru a caracteriza în mod cuprinzător și pentru prima dată farmacologia moleculei M324. Rezultatele obținute ar putea avea implicații pentru tratamentul clinic cu acest medicament și ar putea deschide noi oportunități pentru descoperirea medicamentelor.

Cercetarea evidențiază importanța caracterizării activității metaboliților medicamentelor pentru a înțelege în mod cuprinzător răspunsul clinic al acestora și pentru a-l aplica în medicina de precizie.

Cauzele bolii Parkinson

Cauzele precise ale bolii Parkinson nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se crede că implicațiile genetice și factorii de mediu ar putea juca un rol. Principalele caracteristici ale bolii includ:

  1. Deficitul de dopamină: Boala Parkinson este asociată cu o scădere semnificativă a nivelului de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru controlul mișcărilor.
  2. Agregarea proteinei alfa-sinuclein: În creierul persoanelor cu Parkinson, proteina alfa-sinuclein se aglomerează, formând structuri numite corpi Lewy, care contribuie la leziunile cerebrale.
  3. Factori genetici: Anumite forme rare de boală Parkinson sunt legate de mutații genetice, dar acestea reprezintă un procent mic din cazurile totale.
  4. Factori de Mediu: Expunerea la anumite substanțe chimice sau toxine poate crește riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel