Categories: Expertul zilei

O nouă terapie pentru diabet. Celulele stomacului modificate pentru a produce insulină

Terapie pentru diabet. Celulele stomacului pot deveni „producători” de insulină, eradicând diabetul în testele pe șoareci. Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine din SUA au transformat celulele stomacului în țesut capabil să elibereze insulină ca răspuns la creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Descoperirea, publicată în Nature Cell Biology, poate fi un pas foarte important înainte în gestionarea unor afecțiuni precum diabetul de tip 1. 

De obicei, celulele beta ale pancreasului sunt responsabile pentru eliberarea insulinei ca răspuns la creșterea nivelului de zahăr din sânge. La diabetici, însă, aceste țesuturi pot fi deteriorate sau pot muri, afectându-le capacitatea de a transporta glucoza în celule pentru a o transforma în energie.

O nouă terapie pentru diabet. Celulele stomacului modificate pentru a produce insulină

Acesta este motivul pentru care au fost concepute, studiate și obținute celulele GINS (acronim care înseamnă Gastric Insulin-Secreting), adică celulele gastrice care secretă insulina.

Deși nu sunt celule beta, ele își pot imita funcția. Suntem plini de celule stem, capabile să se transforme în diferite tipuri de celule și să prolifereze rapid. Scopul este ca diabeticii să aibă celulele stem intestinale transformate în celule GINS, limitând riscul de respingere.

Potrivit lui Joe Zhou, profesor asociat de medicină regenerativă la Weill Cornell Medicine din New York, nu este o descoperire atât de surprinzătoare că celulele stem gastrice pot fi transformate în celule beta. La urma urmei, celulele stomacului își fac propriile celule hormonale, iar în stadiul embrionar, celulele stomacului și ale pancreasului sunt adiacente.

Echipa de cercetare a activat trei proteine specifice în celule care controlează expresia genelor, într-o anumită ordine, pentru a declanșa transformarea în celule GINS.

Acest proces de reprogramare s-a dovedit a fi foarte eficient: celulele, crescute în grupuri mici cunoscute sub numele de organoizi, au arătat sensibilitate la glucoză și au produs efecte de lungă durată asupra diabetului la șoareci.

Crearea celulelor GINS nu este un proces deosebit de complicat, spun cercetatorii. Durează doar câteva zile, iar aceste noi organoizi pot rezista mai multe luni după transplantare, conform testelor lor.

„Acest studiu ne oferă o bază solidă pentru a dezvolta un tratament bazat pe celule pacient pentru diabetul de tip 1 și diabetul sever de tip 2”, spune Zhou.

Cercetarea este încă la început, dar ar putea permite organismului să gestioneze nivelurile de insulină în mod mai natural.

Există mai multe diferențe între țesutul stomacal uman și șoarece care trebuie abordate în studii viitoare, iar celulele GINS trebuie făcute mai puțin vulnerabile la atacul sistemului imunitar. Cu toate acestea, primele semne sunt extrem de promițătoare.

Recent Posts

Când și cum pot fi retrași banii pe care i-ai strâns în Pilonul 2 de pensie

Pilonul 2 de pensie reprezintă una dintre cele trei componente ale sistemului de pensii din…

10 minute ago

Cum se simte oboseala de la cancer. Apare în stadii avansate de boală

Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate,…

40 de minute ago

Cine va primi o pensie mai mare cu sume cuprinse între 600 și 1600 lei din septembrie

Pensionarii cu mulți ani de muncă vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, între 600…

o oră ago

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

2 ore ago

Ce sume se dau și ce acte sunt necesare pentru pensia pe caz de boală

În România, conform legislației muncii și noii legi a pensiilor, anumite categorii de români vor…

2 ore ago

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

14 ore ago

Citeste si: