O nouă terapie revoluționară ”programează” sistemul imunitar să găsească și să distrugă cancerul

Tratamentul cu anticorpi monoclonali, numit imunoterapie ”programează” sistemul imunitar să recunoască și să atace cancerul. Săptămâna trecută, New England Journal of Medicine a raportat cum anticorpii monoclonali au fost atât de eficientți ămpotriva cancerului de piele încât au topit tumora de pe abdomenul unei femei.

Cum funcționează, mai exact imunoterapia? Pentru a înțelege acest tip de tratament trebuie mai întâi să știți că cea mai periculoasă caracteristică a celulelor canceroase este aceea de a păcăli sistemul imunitar. Astfel, cancerul se dezvoltă fără ca sistemul imunitar să-l perceapă ca fiind periculos pentru organism. Exact această problemă o rezolvă imunoterapia. Anticorpii monoclonali ”desenează o țintă” pe celulele canceroase. Odată ce sistemul imunitar a identificat aceste celulele, le atacă și le distruge.

Anticorpii monclonali sunt create în laborator prin clonarea repetată a unui anticorp creat special pentru a ataca un anumit tip de antigen care se găsește suprafața celulelor canceroase. În acest fel anticorpii monoclonali marchează celulele canceroase, pentru a fi mai vzibile pentru sistemul imunitar.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit două tipuri de anticorpi monoclonali, aprobați de FDA pe 142 de pacienți cu melanom metastatic. Unii dintre pacienți au primit ipilimumab combinat cu nivolumab apoi cercetătorii au comparat rezultaltatele cu cele ale pacienților tratați doar cu ipilimumab.

Deși aceste medicamente funcționează diferit, ambele declanșează activarea și proliferarea celulelor T, celulele sistemului imunitar care luptă cu cancerul.

Combinarea celor două tipuri de anticorpi monoclonali a funcționat foarte bine pentru unii pancienți. În cazul unei paciente de 49 de ani, tumora a fost eradicată rapid, după un singur tratament cu anticorbi combinați.

Recent Posts

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

21 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

50 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

o oră ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică