marți, septembrie 22, 2020

Tratamentul cu anticorpi monoclonali, numit imunoterapie ”programează” sistemul imunitar să recunoască și să atace cancerul. Săptămâna trecută, New England Journal of Medicine a raportat cum anticorpii monoclonali au fost atât de eficientți ămpotriva cancerului de piele încât au topit tumora de pe abdomenul unei femei.

Cum funcționează, mai exact imunoterapia? Pentru a înțelege acest tip de tratament trebuie mai întâi să știți că cea mai periculoasă caracteristică a celulelor canceroase este aceea de a păcăli sistemul imunitar. Astfel, cancerul se dezvoltă fără ca sistemul imunitar să-l perceapă ca fiind periculos pentru organism. Exact această problemă o rezolvă imunoterapia. Anticorpii monoclonali ”desenează o țintă” pe celulele canceroase. Odată ce sistemul imunitar a identificat aceste celulele, le atacă și le distruge.

Citește și:

Anticorpii monclonali sunt create în laborator prin clonarea repetată a unui anticorp creat special pentru a ataca un anumit tip de antigen care se găsește suprafața celulelor canceroase. În acest fel anticorpii monoclonali marchează celulele canceroase, pentru a fi mai vzibile pentru sistemul imunitar.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit două tipuri de anticorpi monoclonali, aprobați de FDA pe 142 de pacienți cu melanom metastatic. Unii dintre pacienți au primit ipilimumab combinat cu nivolumab apoi cercetătorii au comparat rezultaltatele cu cele ale pacienților tratați doar cu ipilimumab.

Citește și:

Deși aceste medicamente funcționează diferit, ambele declanșează activarea și proliferarea celulelor T, celulele sistemului imunitar care luptă cu cancerul.

Combinarea celor două tipuri de anticorpi monoclonali a funcționat foarte bine pentru unii pancienți. În cazul unei paciente de 49 de ani, tumora a fost eradicată rapid, după un singur tratament cu anticorbi combinați.

2

Parteneri