Categories: Stil de viaţă

7 sfaturi prețioase pentru a face față oboselii și epuizării, direct de la psiholog

Oboseala și epuizarea sunt două afecțiuni ale omului modern, chiar și ale copilului modern, de aceea este esențial să știm cum le putem face față. Nu este simplu deloc și necesită efort conștient din partea noastră.

De ce ne pomenim cu oboseala pe cap și cum o putem ameliora ne-a spus psihologul Eveline Țibichi Osnaga, colaboratorul cotidianului Evenimentul Zilei.

Oboseala reprezintă un mecanism de apărare care ne protejează împotriva suprasolicitării. În timpul somnului, corpul nostru se regenerează și își recapătă energia de care are nevoie.

Starea de oboseală poate fi provocată de un deficit de somn, fie cantitativ sau calitativ: așadar fie dormim prea puțin, fie calitatea somnului este atât de redusă încât somnul nu este suficient de odihnitor. Atunci când corpul este privat în mod repetat de somn, se dezvoltă starea de oboseală cronică.

Nu este nevoie să ajungem să avem oboseală cronică pentru a da atenție nivelului de oboseală de zi cu zi. Oboseala pe care o resimțim în corp vrea să ne spună ceva… poate spune „am nevoie de o pauză” sau „nu dormi suficient” sau „nu mă hrănești bine” etc. Dacă alegem să nu dăm importanță din timp la semnalele pe care le primim, atunci trebuie să nu fim surprinși când suntem diagnosticați cu oboseală cronică sau burnout.

Atunci când obosim resimțim:

✔ Oboseală fizică

✔ Senzație de frig

✔ Nevoia spontană de a plânge

✔ Neatenție

✔ Nerăbdare

✔ Iritabilitate

✔ Comportament conflictual

✔ Incapacitatea de concentrare

✔ Dureri de cap

✔ Senzații de scurtă durată de cutremur

7 recomandări pentru a face față oboselii

Atunci când sunteți la birou și aveți de lucru, dar vă este greu să vă concentrați, este suficient să vă uitați la un obiect verde mai mult de un minut. Această culoare stimulează creierul și reduce greșelile pe care le-am putea face din cauza oboselii, nu a neștiinței.

Când ne simțim obosiți este bine să nu luăm decizii importante. Sunt studii care arată că atunci când suntem obosiți nu luăm decizii corecte pentru că suntem tentați să luăm decizia cea mai ușoară sau cea mai la îndemână, ceea ce nu este cea mai bună decizie în general.

Chiar dacă pare greu de crezut, pauzele lungi și dese sunt cheia marilor succese atunci când trecem printr-o perioadă grea de oboseală. Este important să nu va umpleți agenda cu activități cu termene limită sau calendarul cu task-uri pentru că, în acel moment, creierul primește informația că are mult de lucru și nu mai are randamentul dorit.

Dimineața când sunteți obosit și ceasul sună, este recomandat să nu-l amânați pentru 5 minute și apoi încă pentru alte 5 și tot așa. În realitate, creierul nu se mai odihnește chiar dacă adoarme, însă starea de oboseală va fi mai accentuată pe măsură ce moțăim.

Pentru a nu avea parte de oboseală, atât medicii psihiatri și psihologii cât și psihoterapeuții recomandă: 8 ore de somn, 8 ore de muncă și 8 ore de relaxare.

Chiar dacă pare ideal pentru unii și de nerealizat pentru alții, această regulă a lui 8 în cele 24 de ore pe care le are o zi sunt tot ce avem nevoie pentru a lucra la capacitate maximă fără a cunoaște stresul,

oboseala și alte stări negative care ne pot afecta sănătatea.

Sunt seri în care din cauza oboselii nu putem adormi. Înainte de a apela la pastile pentru a „rezolva” această problemă vă recomand să apelați la câteva trucuri.

Nu mâncați cu 3 ore înainte de culcare, apelați la o baie caldă cu spumă pentru a vă relaxa, evitați gândurile ce au în prim plan activitățile de la locul de muncă sau discuțiile tensionate, ascultați muzică de relaxare și evitați televizorul.

Dacă o dimineață începe prost și ne simțim obosiți înainte de a ne da jos din pat, cel mai bun mod de a-i da zilei un restart este să facem efort fizic pentru 30 minute.

Această activitate ne va pune sângele în mișcare și odată cu aceasta, o să ne schimbăm starea, o sa ne îmbunătățim capacitatea de memorare, dar și creativitatea.

Oboseala poate să își facă simțită prezența când suntem anemici, când avem hipotiroidie sau depresie.

Chiar și o dietă neechilibrată sau consumul excesiv de cafea sau sucuri acidulate pot contribui pe termen lung la apariția senzației de oboseală.

Atunci când oboseala devine cronică, este important să consultăm medicul pentru a ni se prescrie un set de analize și, mai apoi, un tratament ce trebuie respectat întocmai.

Recent Posts

Alertă meteo: Un ciclon devastator urmează să lovească România, după ce a făcut ravagii în țările prin care a trecut

Alertă meteo. Un ciclon puternic se apropie de România, aducând cu el ploi torențiale, descărcări…

6 minute ago

Când sunt necesare suplimente pentru echilibrarea hormonală în premenopauză

Premenopauza le aduce femeilor multe transformări hormonale și provocări, care le influențează starea de bine,…

36 de minute ago

Horoscop 20 mai – 21 iunie. Noi colaborări și șanse de câștig pentru unele zodii

Horoscop 20 mai - 21 iunie. Potrivit horoscopului realizat de Neti Sandu, în această perioadă,…

o oră ago

Vitamine pentru creier recomandate de un neurolog specializat în tratarea bolii Alzheimer

Vitamine pentru creier. Neurologul Robert Love a dezvăluit ce suplimente alimentare ia în fiecare dimineață…

2 ore ago

Pensionarii care primesc 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani

Noua lege a pensiilor aduce vești bune pentru pensionarii cu mulți ani de muncă în…

2 ore ago

Cele mai bune anticoagulante naturale. Fluidizează sângele și ajută la prevenirea cheagurilor

Anticoagulante naturale. Cu toții știm cât de importantă este alimentația sănătoasă atunci când vrem să…

3 ore ago

Citeste si: