Categories: Ştiri sănătate

Omicron evoluează. Dr. Emilian Popovici: Nu am scăpat

Din cuprinsul articolului

Omicron evoluează, un COȘMAR care ar putea deveni realitate. Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie,  spune că nu am scăpat de pandemia generată de Covid.

Într-un interviu acordat Adevărul, dr. Emilian Popovici a menționat că pandemia nu s-a încheiat, iar cel mai negru scenariu este apariția unui SARS-CoV-3.

„O primă posibilitate este aceea ca să se continue cu linia aceasta Omicron, care se știe că are o transmisibilitate din ce în ce mai crescută, prin ultimele subvariante apărute. Dar, în același timp, generează forme grave de boală mult mai puțin frecvent și de asemenea mai puține decese”, subliniază prof.dr. Emilian Popovici.

Oamenii de știință consideră că evoluția pe această linie Omicron ar putea transforma această manifestare pandemică într-o formă de hiperendemie sau de endemie pur și simplu cu care să ne obișnuim.

„Pentru că virusul SARS-CoV-2, care dă boala COVID-19, și-a câștigat un loc de drept în panoplia virusurilor, așa cum sunt virusul gripal și multe alte virusuri care dau viroze respiratorii. Cu alte cuvinte, să ne obișnuim cu această infecție și să o gestionăm așa cum am gestiona și gestionăm și alte infecții respiratorii, inclusiv gripa”.

Există însă alți cercetători care privesc cu îngrijorare către aceste subvariante Omicron. De ce?

„Se știe că acest virus a venit cu niște variante, toate cu literele acelea grecești celebre: Alfa, Beta, Gama, Delta, după care a apărut Omicron. Există o diferență semnificativă între Omicron și variantele precedente, cele cu litere grecești. Și anume, Alfa, Beta, Gama, Delta, toate au dat subvariante, dar niciuna nu a ridicat probleme mai mari decât varianta de origine, varianta-mamă. Deci, ele nu au venit cu niște modificări semnificative care să le scoată în evidență. Iată că, în cazul Omicron, discutăm de niște subvariante care devin din ce în ce mai performante, cel puțin sub raportul transmisibilității”, mai spune prof.dr. Emilian Popovici.

Este posibil să apară SARS-CoV-3

„Care să anuleze toată experiența, și postinfecțioasă, și postvaccinală. Și nu se poate exclude această posibilitate pentru că asta pot să facă virusurile. Și când a apărut SARS-CoV-2 s-a produs o mutație radicală, care a dus la apariția unui nou virus din aceeași familie. Iar după SARS-CoV-2 este posibil să apară SARS-CoV-3 la un moment dat – să sperăm cât mai târziu”.

În concluzie, acestea sunt cam toate variantele teoretice și practice posibile de evoluție a pandemiei.

„Pentru că, vedeți, unii cercetători spun așa: Omicron evoluează – revin la prima posibilitate – cu creștere de transmisibilitate, infectează din ce în ce mai mult, dar numărul de cazuri grave este redus și numărul de decese, la fel. Dar cine ne garantează că următoarea subvariantă nu modifică gravitatea bolii, cu aceeași transmisibilitate? Nimeni nu poate garanta. Celor care anunță că s-a încheiat pandemia eu le pun o întrebare: au vorbit cu virusul?”, mai spune prof.dr. Emilian Popovici.

Recent Posts

Și tu ai această grupă de sânge? Boala gravă pe care o poți face dacă o ai

O descoperire recentă arată că persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un…

13 minute ago

Encefalita autoimună limbică

Encefalita limbică. Este o formă de encefalită care afectează, în principal, lobul temporal al creierului,…

43 de minute ago

Veste tristă pentru pensionari. Comisia Europeană avertizează: România se află în pericol

Datoriile publice, o problemă majoră pentru România. Pensiile românilor, la un pas de a fi…

o oră ago

Simptomul „subtil” al cancerului intestinal care ar putea însemna că ai sângerări interne

Cancerul intestinal vă poate împiedica, de asemenea, să absorbiți în mod corespunzător substanțele nutritive din…

2 ore ago

Câte războaie mondiale au mai rămas conform Bibliei: semnele următorului sunt deja vizibile

Câte războaie mondiale au mai rămas conform Bibliei: semnele următorului sunt deja vizibile. Izbucnirea conflictului…

2 ore ago

Băutura diuretică bogată în potasiu care face minuni pentru eliminarea retenției de apă în mod natural

Retenția de lichide este o problemă comună de care suferă multe persoane, deoarece, potrivit Fundației…

3 ore ago

Citeste si: