Sari la conținut

Omicron evoluează. Dr. Emilian Popovici: Nu am scăpat

Blood cells and viruses. Red and green illustration.

Din cuprinsul articolului

Omicron evoluează, un COȘMAR care ar putea deveni realitate. Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie,  spune că nu am scăpat de pandemia generată de Covid.

Într-un interviu acordat Adevărul, dr. Emilian Popovici a menționat că pandemia nu s-a încheiat, iar cel mai negru scenariu este apariția unui SARS-CoV-3.

„O primă posibilitate este aceea ca să se continue cu linia aceasta Omicron, care se știe că are o transmisibilitate din ce în ce mai crescută, prin ultimele subvariante apărute. Dar, în același timp, generează forme grave de boală mult mai puțin frecvent și de asemenea mai puține decese”, subliniază prof.dr. Emilian Popovici.

Oamenii de știință consideră că evoluția pe această linie Omicron ar putea transforma această manifestare pandemică într-o formă de hiperendemie sau de endemie pur și simplu cu care să ne obișnuim.

„Pentru că virusul SARS-CoV-2, care dă boala COVID-19, și-a câștigat un loc de drept în panoplia virusurilor, așa cum sunt virusul gripal și multe alte virusuri care dau viroze respiratorii. Cu alte cuvinte, să ne obișnuim cu această infecție și să o gestionăm așa cum am gestiona și gestionăm și alte infecții respiratorii, inclusiv gripa”.

Există însă alți cercetători care privesc cu îngrijorare către aceste subvariante Omicron. De ce?

„Se știe că acest virus a venit cu niște variante, toate cu literele acelea grecești celebre: Alfa, Beta, Gama, Delta, după care a apărut Omicron. Există o diferență semnificativă între Omicron și variantele precedente, cele cu litere grecești. Și anume, Alfa, Beta, Gama, Delta, toate au dat subvariante, dar niciuna nu a ridicat probleme mai mari decât varianta de origine, varianta-mamă. Deci, ele nu au venit cu niște modificări semnificative care să le scoată în evidență. Iată că, în cazul Omicron, discutăm de niște subvariante care devin din ce în ce mai performante, cel puțin sub raportul transmisibilității”, mai spune prof.dr. Emilian Popovici.

Este posibil să apară SARS-CoV-3

„Care să anuleze toată experiența, și postinfecțioasă, și postvaccinală. Și nu se poate exclude această posibilitate pentru că asta pot să facă virusurile. Și când a apărut SARS-CoV-2 s-a produs o mutație radicală, care a dus la apariția unui nou virus din aceeași familie. Iar după SARS-CoV-2 este posibil să apară SARS-CoV-3 la un moment dat – să sperăm cât mai târziu”.

În concluzie, acestea sunt cam toate variantele teoretice și practice posibile de evoluție a pandemiei.

„Pentru că, vedeți, unii cercetători spun așa: Omicron evoluează – revin la prima posibilitate – cu creștere de transmisibilitate, infectează din ce în ce mai mult, dar numărul de cazuri grave este redus și numărul de decese, la fel. Dar cine ne garantează că următoarea subvariantă nu modifică gravitatea bolii, cu aceeași transmisibilitate? Nimeni nu poate garanta. Celor care anunță că s-a încheiat pandemia eu le pun o întrebare: au vorbit cu virusul?”, mai spune prof.dr. Emilian Popovici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel