Omicron, o sabie cu două tăișuri spune Ravindra Gupta, profesor de microbiologie la Institutul Cambridge pentru Imunologie Terapeutică și Boli Infecțioase

Omicron, o sabie cu două tăișuri spune Ravindra Gupta, profesor de microbiologie la Institutul Cambridge pentru Imunologie Terapeutică și Boli Infecțioase. Varianta Omicron a SARS-CoV-2 poate fi mai puțin eficientă în infiltrarea plămânilor și răspândirea de la celulă la celulă, în comparație cu alte versiuni ale coronavirusului, sugerează o nouă cercetare. Acest lucru poate explica de ce unele date timpurii, din țări precum Africa de Sud și Anglia, sugerează că tulpina cauzează forme mai puțin severe ale bolii. Deși varianta Omicron nu invadează celulele pulmonare, noul studiu, publicat în baza de date de preprint bioRxiv, a confirmat că varianta evită majoritatea anticorpilor persoanelor complet vaccinate, relatează LiveScience.

De asemenea, echipa care a realizat studiul a arătat că o doză ”booster” a vaccinului Pfizer a crescut semnificativ puterea de neutralizare a anticorpilor persoanelor vaccinate, „deși ne-am fi așteptat la o scădere a imunității în timp”, spune autorul principal, Ravindra Gupta, profesor de microbiologie la Institutul Cambridge pentru Imunologie Terapeutică și Boli Infecțioase.

Omicron, o sabie cu două tăișuri

Descoperirile sugerează „că mutațiile variantei Omicron fac ca virusul să fie ca o sabie cu două tăișuri: se poate sustrage imunității date de vaccinuri, dar s-ar putea să fi pierdut o parte din capacitatea de a provoca boli severe”, a spus Gupta.

Rămâne totuși ca oamenii de știință să confirme că aceste rezultate din experimentele de laborator se potrivesc cu ceea ce se întâmplă la pacienți și că mutațiile Omicron influențează severitatea infecției.

Datele din Africa de Sud, Anglia și alte țări sugerează că infecțiile cu varianta Omicron ar putea fi mai puțin severe, dar datele privind imunitatea provenită de la infecția naturală și în urma vaccinării fac aceste rezultate dificil de interpretat.

Omicron are peste 30 de mutații în genele care codifică proteina sa Spike, acea parte a virusului care se conectează la celule pentru a declanșa infecția, a scris Live Science. Dintre acestea, 10 codifică părți din „domeniul de legare la receptor” (RBD) sau porțiunea specifică a proteinei Spike care se fixează pe celule.

Nouă variantă poate provoca boli pulmonare mai puțin severe

„Faptul că Omicron nu este atât de bun la intrarea în celulele pulmonare și că provoacă mai puține celule fuzionate cu niveluri mai scăzute de infecție, în laborator, sugerează că această nouă variantă poate provoca boli pulmonare mai puțin severe”, susține Gupta.

Între timp, experimentele cu anticorpi arată că, pentru a obține o protecție maximă împotriva variantei Omicron, oamenii ar trebui să primească doza booster cât mai curând posibil, a precizat Gupta.

Recent Posts

Când sunt necesare suplimente pentru echilibrarea hormonală în premenopauză

Premenopauza le aduce femeilor multe transformări hormonale și provocări, care le influențează starea de bine,…

11 minute ago

Horoscop 20 mai – 21 iunie. Noi colaborări și șanse de câștig pentru unele zodii

Horoscop 20 mai - 21 iunie. Potrivit horoscopului realizat de Neti Sandu, în această perioadă,…

42 de minute ago

Vitamine pentru creier recomandate de un neurolog specializat în tratarea bolii Alzheimer

Vitamine pentru creier. Neurologul Robert Love a dezvăluit ce suplimente alimentare ia în fiecare dimineață…

o oră ago

Pensionarii care primesc 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani

Noua lege a pensiilor aduce vești bune pentru pensionarii cu mulți ani de muncă în…

2 ore ago

Cele mai bune anticoagulante naturale. Fluidizează sângele și ajută la prevenirea cheagurilor

Anticoagulante naturale. Cu toții știm cât de importantă este alimentația sănătoasă atunci când vrem să…

2 ore ago

Când și cum pot fi retrași banii pe care i-ai strâns în Pilonul 2 de pensie

Pilonul 2 de pensie reprezintă una dintre cele trei componente ale sistemului de pensii din…

3 ore ago

Citeste si: