Sari la conținut

Imunitatea naturală nu vă protejează la fel de bine ca vaccinurile Covid – iată de ce

vaccin
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
vaccin

„Imunitatea naturală” a fost un subiect fierbinte de la începutul pandemiei și apare din nou pe măsură ce republicanii contestă mandatul de vaccin al președintelui Biden pentru întreprinderile cu cel puțin 100 de angajați.

În Florida, de exemplu, guvernatorul Ron DeSantis a semnat săptămâna trecută o legislație care interzice întreprinderilor să impună mandate de vaccin împotriva Covid-19 – inclusiv o scutire specială pentru persoanele care au avut Covid și s-au vindecat.

Dacă v-ați recuperat de la Covid, aveți un anumit grad de imunitate împotriva virusului, dar cantitatea de protecție poate varia semnificativ, în funcție de severitatea bolii și de cât timp v-ați recuperat.

În prezent, nu există nicio modalitate cunoscută de a vă testa nivelul de imunitate. U.S. Food and Drug Administration spune că testele de anticorpi, care pot determina dacă ai avut sau nu Covid, sunt judecători nesiguri ai imunității tale – deoarece anticorpii singuri nu luptă împotriva Covid. Celulele de memorie B și celulele T joacă, de asemenea, un rol semnificativ în a ajuta sistemul dumneavoastră imunitar să lupte împotriva infecțiilor.

Citeste si:

Și chiar dacă aveți multă imunitate naturală, vaccinarea vă crește semnificativ șansele de a rămâne sănătos, potrivit datelor publicate luna trecută de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Agenția a studiat peste 7.000 de persoane și a constatat că persoanele nevaccinate care s-au vindecat de Covid aveau șanse de cinci ori mai mari să se îmbolnăvească din nou, comparativ cu persoanele care au primit două doze de vaccin ARNm de la Pfizer sau Moderna.

Până în prezent, doar 59% din populația SUA este complet vaccinată împotriva Covid, potrivit CDC.

„Este posibil să fi avut coronavirus anul trecut și să simți că, prin urmare, nu am nevoie de un vaccin”, adaugă el. „Dar acea imunitate naturală este puțin probabil să te protejeze împotriva variantei delta.”

Combinarea vaccinării cu imunitatea naturală vă oferă o „imunitate hibridă”, care oferă și mai multă protecție decât doar vaccinarea – trimițând nivelurile de anticorpi la „niveluri astronomice care depășesc ceea ce obțineți doar din două doze de vaccin”, Rishi Goel, imunolog la Universitatea din Pennsylvania, a declarat pentru Nature luna trecută.

Experții spun, de asemenea, că toate cele trei vaccinuri aprobate din țară împotriva Covid sunt sigure pentru persoanele care s-au recuperat deja de la virus. „Nu a existat nicio dovadă cu privire la vreun rău asociat cu vaccinarea împotriva Covid-19 dacă ați avut deja sau dacă bănuiți că ați avut Covid”, spune Beyrer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.