Categories: Ştiri sănătate

OMS examinează vaccinul anti-COVID AstraZeneca, după ce eficacitatea pentru vârstnici și împotriva variantei sud-africane este pusă la îndoială

Mai multe state au limitat utilizarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca pentru persoanele de peste 55 de ani, după ce s-a determinat că nu este la fel de eficient în această categorie de vârstă. OMS examinează vaccinul AstraZeneca, în urma descoperirii conform căreia acesta nu ar fi eficient nici împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus.

OMS examinează vaccinul anti-COVID AstraZeneca după ce studiile au atestat că eficiența lui este limitată. Acesta nu este la fel de indicat pentru vârstnici, întrucât studiile nu au inclus destule persoane din această categorie pentru a determina efectele pozitive ale vaccinului. De asemenea, acesta pare să nu fie eficient împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus.

Comitetul strategic al experților în imunizare de la OMS se reunește luni pentru a face recomandări provizorii pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Luni, 8 februarie, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vor examina vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca și Oxford, într-un moment în care eficacitatea acestuia pentru vârstnici și împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus este pusă sub semnul întrebării, Africa de Sud chiar mergând până la suspendarea campaniei sale de imunizare.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford, pe care Regatul Unit a fost primul care l-a administrat masiv populației sale în decembrie, a fost deja aprobat de alte câteva țări și de Uniunea Europeană. Dar unele guverne au preferat să îl recomande doar celor cu vârsta sub 65 sau chiar 55 de ani, din lipsa unor date suficiente despre eficacitatea acestuia pentru persoanele vârstnice, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Duminică, Africa de Sud a suspendat începutul programului său de vaccinare împotriva Covid-19, care urma să aibă loc în următoarele zile cu un milion de vaccinuri Oxford/AstraZeneca, după un studiu care a dezvăluit eficacitatea „limitată” împotriva variantei locale a virusului. Potrivit rezultatelor inițiale ale acestui studiu, acest vaccin este eficient doar în proporţie de 22% împotriva formelor moderate ale variantei sud-africane. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficacitatea sa împotriva formelor severe. „Primele rezultate par să confirme că mutația virusului detectat în Africa de Sud poate fi transmisă populației deja vaccinate”, se arată într-un comunicat despre acest studiu al Universităţii Witwatersrand din Johannesburg, studiu care nu a fost încă examinat de colegi.

„Credem că vaccinul nostru va proteja în continuare împotriva formelor severe de boală”, a spus la rândul său un purtător de cuvânt al companiei AstraZeneca, contactat de AFP.

Luni, comitetul strategic al experților în imunizare de la OMS s-a întâlnit prin videoconferință pentru a face recomandări provizorii pentru utilizarea acestui vaccin. „O atenție deosebită va fi acordată discuției privind utilizarea vaccinului la adulții în vârstă”, precizează agenda OMS.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

4 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

35 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică