Sari la conținut

OMS examinează vaccinul anti-COVID AstraZeneca, după ce eficacitatea pentru vârstnici și împotriva variantei sud-africane este pusă la îndoială

OMS examinează vaccinul anti-COVID AstraZeneca

Mai multe state au limitat utilizarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca pentru persoanele de peste 55 de ani, după ce s-a determinat că nu este la fel de eficient în această categorie de vârstă. OMS examinează vaccinul AstraZeneca, în urma descoperirii conform căreia acesta nu ar fi eficient nici împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus.

OMS examinează vaccinul anti-COVID AstraZeneca după ce studiile au atestat că eficiența lui este limitată. Acesta nu este la fel de indicat pentru vârstnici, întrucât studiile nu au inclus destule persoane din această categorie pentru a determina efectele pozitive ale vaccinului. De asemenea, acesta pare să nu fie eficient împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus.

Comitetul strategic al experților în imunizare de la OMS se reunește luni pentru a face recomandări provizorii pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Luni, 8 februarie, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vor examina vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca și Oxford, într-un moment în care eficacitatea acestuia pentru vârstnici și împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus este pusă sub semnul întrebării, Africa de Sud chiar mergând până la suspendarea campaniei sale de imunizare.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford, pe care Regatul Unit a fost primul care l-a administrat masiv populației sale în decembrie, a fost deja aprobat de alte câteva țări și de Uniunea Europeană. Dar unele guverne au preferat să îl recomande doar celor cu vârsta sub 65 sau chiar 55 de ani, din lipsa unor date suficiente despre eficacitatea acestuia pentru persoanele vârstnice, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Duminică, Africa de Sud a suspendat începutul programului său de vaccinare împotriva Covid-19, care urma să aibă loc în următoarele zile cu un milion de vaccinuri Oxford/AstraZeneca, după un studiu care a dezvăluit eficacitatea „limitată” împotriva variantei locale a virusului. Potrivit rezultatelor inițiale ale acestui studiu, acest vaccin este eficient doar în proporţie de 22% împotriva formelor moderate ale variantei sud-africane. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficacitatea sa împotriva formelor severe. „Primele rezultate par să confirme că mutația virusului detectat în Africa de Sud poate fi transmisă populației deja vaccinate”, se arată într-un comunicat despre acest studiu al Universităţii Witwatersrand din Johannesburg, studiu care nu a fost încă examinat de colegi.

„Credem că vaccinul nostru va proteja în continuare împotriva formelor severe de boală”, a spus la rândul său un purtător de cuvânt al companiei AstraZeneca, contactat de AFP.

Luni, comitetul strategic al experților în imunizare de la OMS s-a întâlnit prin videoconferință pentru a face recomandări provizorii pentru utilizarea acestui vaccin. „O atenție deosebită va fi acordată discuției privind utilizarea vaccinului la adulții în vârstă”, precizează agenda OMS.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel