Categories: Ştiri sănătate

Pandemia COVID 19 face ca pacienții să folosească tot mai mult telemedicina, acum mult mai facilă! Detalii despre conceptul care a schimbat viitorul în domeniul sănătății

În ultimii ani, telemedicina a înregistrat o adevărată „explozie” a interesului manifestat față de avantajele pe care le oferă, în comparație cu medicina clasică, mai ales pe fondul declanșării pandemiei globale de COVID 19, la sfârșitul anului 2019.

Deși pare că telemedicina reprezintă un concept relativ nou, care a apărut ca urmare a progresului înregistrat într-un ritm extrem de alert de tehnologiile de telecomunicație, ea are „rădăcini”, într-o formă sau alta, de mai bine de treizeci de ani.

Celebra agenție spațială americană NASA a jucat un rol esențial în dezvoltarea timpurie a telemedicinei, în anii ’60, atunci când oamenii au început să zboare în spațiu și parametrii fiziologici ai astronauților au fost transmiși la distanță foarte mare, direct de la bordul navetelor spațiale și de pe costumele lor până pe Terra.

De ce ajung pacienții să se bazeze tot mai mult pe telemedicină

În prezent, telemedicina se folosește de tehnologia informației și de cele mai noi descoperiri din domeniul telecomunicațiilor pentru a oferi servicii medicale de cea mai bună calitate în locurile unde distanța reprezintă un factor critic, cu scopul de a facilita accesul tuturor la ele.

În contextul pandemiei globale de COVID, care a pus la grea încercare sistemele medicale de pe întregul cuprins al planetei și a contribuit la declanșarea unei adevărate crize sanitare, medicina clasică nu a mai fost de ajuns pentru îndeplinirea unui act medical complet de către doctorii specialiști.

Astfel, atât medicii, cât și pacienții au început să folosească tot mai mult aplicațiile de telemedicină. Conceptul a început să joace un rol extrem de important pentru a putea oferi și beneficia de expertiză medicală la distanță, fără a exista riscul unei eventuale infectări cu noul coronavirus în urma unui contact direct cu o persoană pozitivă, la spital.

Cât de facilă este utilizarea telemedicinei și în România

Telemedicina ajută pacienții să comunice într-un mod extrem de facil și de sigur, în timp real, fără programare și fără deplasare, cu un medic specialist pentru a afla răspunsul la problemele de sănătate cu care se confruntă.

Dispar în acest fel cheltuielile și timpul necesar deplasării la unitatea medicală pentru consult, iar comunicarea virtuală dintre pacient și doctor se poate face la orice oră din zi sau din noapte și nu este restricționată de un anumit program de lucru.

În acest fel, pacientul care folosește aplicația de telemedicină cu scopul de a beneficia de un consult la distanță nu mai este obligat să se învoiască de la serviciu pentru a putea fi consultat de către un doctor specialist și nu mai trebuie să aștepte un număr de zile sau de luni pentru a găsi un loc liber în care să poată fi programat la medicul respectiv.

Cum se desfășoară consultațiile

Utilizatorul aplicației de telemedicină este cel care stabilește când dorește să fie consultat de către un medic specialist și tot el alege specialitatea pentru care dorește să facă solicitarea, care va fi preluată într-un timp extrem de scurt de către unul dintre medicii care este înscris pe acea platformă.

În plus, un pacient care se adresează telemedicinei în regim de urgență poate beneficia de un număr nelimitat de consultații, pe care le poate accesa acum mult mai facil, de fiecare dată când este nevoie, ceva ce medicina clasică nu poate să îi ofere.

Aplicațiile de telemedicină reușesc să aducă, în deplină siguranță, chiar și în contextul actual al pandemiei de COVID-19, un acces direct și extrem de rapid, fără programare, la un consult oferit de un doctor specialist, tuturor celor care au nevoie urgentă de ajutor, indiferent de locul unde se află și de ora la care aleg să apeleze la serviciile lor.

Astfel, telemedicina vine în sprijinul medicinei clasice, pe care o ajută să progreseze chiar și în mijlocul unei adevărate crize sanitare globale, prin reducerea semnificativă a numărului de interacțiuni directe dintre pacienți și doctori și a numărului de internări din unitățile spitalicești, care contribuie la protejarea suplimentară a cadrelor medicale de infectarea cu COVID-19, în lipsa unui tratament care să elimine definitiv virusul amintit anterior.

Recent Posts

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

15 minute ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

45 de minute ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

o oră ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

2 ore ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

2 ore ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

3 ore ago

Citeste si: