joi, mai 26, 2022

În ultimii ani, telemedicina a înregistrat o adevărată „explozie” a interesului manifestat față de avantajele pe care le oferă, în comparație cu medicina clasică, mai ales pe fondul declanșării pandemiei globale de COVID 19, la sfârșitul anului 2019.

Deși pare că telemedicina reprezintă un concept relativ nou, care a apărut ca urmare a progresului înregistrat într-un ritm extrem de alert de tehnologiile de telecomunicație, ea are „rădăcini”, într-o formă sau alta, de mai bine de treizeci de ani.

Te-ar mai interesa: Cum poți scăpa de alergii pentru totdeauna? Trebui...

Celebra agenție spațială americană NASA a jucat un rol esențial în dezvoltarea timpurie a telemedicinei, în anii ’60, atunci când oamenii au început să zboare în spațiu și parametrii fiziologici ai astronauților au fost transmiși la distanță foarte mare, direct de la bordul navetelor spațiale și de pe costumele lor până pe Terra.

De ce ajung pacienții să se bazeze tot mai mult pe telemedicină

În prezent, telemedicina se folosește de tehnologia informației și de cele mai noi descoperiri din domeniul telecomunicațiilor pentru a oferi servicii medicale de cea mai bună calitate în locurile unde distanța reprezintă un factor critic, cu scopul de a facilita accesul tuturor la ele.

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

În contextul pandemiei globale de COVID, care a pus la grea încercare sistemele medicale de pe întregul cuprins al planetei și a contribuit la declanșarea unei adevărate crize sanitare, medicina clasică nu a mai fost de ajuns pentru îndeplinirea unui act medical complet de către doctorii specialiști.

Astfel, atât medicii, cât și pacienții au început să folosească tot mai mult aplicațiile de telemedicină. Conceptul a început să joace un rol extrem de important pentru a putea oferi și beneficia de expertiză medicală la distanță, fără a exista riscul unei eventuale infectări cu noul coronavirus în urma unui contact direct cu o persoană pozitivă, la spital.

Te-ar mai interesa: Ce sunt adaptogenii și cum vă pot ajuta să vă îmbu...

Cât de facilă este utilizarea telemedicinei și în România

Telemedicina ajută pacienții să comunice într-un mod extrem de facil și de sigur, în timp real, fără programare și fără deplasare, cu un medic specialist pentru a afla răspunsul la problemele de sănătate cu care se confruntă.

Dispar în acest fel cheltuielile și timpul necesar deplasării la unitatea medicală pentru consult, iar comunicarea virtuală dintre pacient și doctor se poate face la orice oră din zi sau din noapte și nu este restricționată de un anumit program de lucru.

Te-ar mai interesa: Cum a reușit o familie să încaseze sume fabuloase ...

În acest fel, pacientul care folosește aplicația de telemedicină cu scopul de a beneficia de un consult la distanță nu mai este obligat să se învoiască de la serviciu pentru a putea fi consultat de către un doctor specialist și nu mai trebuie să aștepte un număr de zile sau de luni pentru a găsi un loc liber în care să poată fi programat la medicul respectiv.

Cum se desfășoară consultațiile

Utilizatorul aplicației de telemedicină este cel care stabilește când dorește să fie consultat de către un medic specialist și tot el alege specialitatea pentru care dorește să facă solicitarea, care va fi preluată într-un timp extrem de scurt de către unul dintre medicii care este înscris pe acea platformă.

Te-ar mai interesa: Copilul tău a dezvoltat un tic? Iată care sunt cel...

În plus, un pacient care se adresează telemedicinei în regim de urgență poate beneficia de un număr nelimitat de consultații, pe care le poate accesa acum mult mai facil, de fiecare dată când este nevoie, ceva ce medicina clasică nu poate să îi ofere.

Aplicațiile de telemedicină reușesc să aducă, în deplină siguranță, chiar și în contextul actual al pandemiei de COVID-19, un acces direct și extrem de rapid, fără programare, la un consult oferit de un doctor specialist, tuturor celor care au nevoie urgentă de ajutor, indiferent de locul unde se află și de ora la care aleg să apeleze la serviciile lor.

Astfel, telemedicina vine în sprijinul medicinei clasice, pe care o ajută să progreseze chiar și în mijlocul unei adevărate crize sanitare globale, prin reducerea semnificativă a numărului de interacțiuni directe dintre pacienți și doctori și a numărului de internări din unitățile spitalicești, care contribuie la protejarea suplimentară a cadrelor medicale de infectarea cu COVID-19, în lipsa unui tratament care să elimine definitiv virusul amintit anterior.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private