Categories: Stil de viaţă

Perla Bărăganului renumită de-a lung anilor pentru vindecarea bolilor reumatice. Proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic de aici au ajuns să fie recunoscute în întreaga Europă

Istoria stațiunii începe în anul 1879, când se fac primele analize ale apei și nămolului din Lacu Sărat. Primele așezăminte cu scop terapeutic au fost construite în anul 1883, iar în anul 1896, odată cu racordarea la rețeaua de apă și electricitate s-a dezvoltat aici o adevărată stațiune. În următoarea perioadă, Lacu Sărat a fost considerată una din perlele stațiunilor de tratament din acea vreme.

Stațiunea Lacul Sărat se află în judeţul Brăila, în Câmpia Bărăganului pe raza localităţii Chișcani, la doar 5 kilometri distanță de municipiul Brăila. Staţiunea şi oraşul Brăila sunt legate prin intermediul unei linii permanente de tramvai ce datează încă din anul 1900 și printr-o linie de autobuz.

Istoria stațiunii Lacul Sărat

Lacul s-a format pe un vechi curs al Dunării şi este înconjurat de 70 hectare de pădure, care atenuează climatul de stepă și contribuie la crearea unui loc relaxant, natural, potrivit pentru recreere.

Adâncimea apei lacului este cuprinsă între 0,6 și 1,80 metri, iar fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafață de un nămol terapeutic, cu un grad foarte mare de mineralizare.

Se pare că din descompunerea anaerobă a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, a rezultat o cantitate mare de iod în nămolul ce este folosit în tratarea a numeroase afecţiuni. Suprafața acestuia este de 1,72 kilometri pătrați.

Marile personalități ale României s-au tratat la Lacul Sărat

Lacul Sărat își începe legenda de pe vremea lui Vlad Țepeș. Mult timp după povestea oștenilor și cailor domnitorului, care s-ar fi vindecat în apa din Lacul Sărat, proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic au ajuns să fie recunoscute în întreaga Europă iar stațiunea balneară să devină un loc preferat atât pentru tratament, cât și pentru relaxare.

Alexandru Vlahuță, Nae Carandino, Nicolae Filipescu, Take Ionescu, Mița Biciclista, Nicolae Iorga, poeți și ziariști de renume alegeau stațiunea balneară pentru tratamentele cu nămol benefice pentru sănătate și pentru atmosfera sa boemă, relaxată.

Principele Ferdinand a vizitat Lacul Sărat după o cursă de cai pe hipodromul de la Brăila, iar Panait Istrati a descris în detaliu viața stațiunii în ultima sa carte, “Pasiuni la Lacu Sărat”.

1924,scrierile vremii o prezintă ca pe „o stațiune balneară cu foarte mare reputație în vindecarea bolilor reumatice prin marea eficacitate ce o are nomolul din lac”, potrivi site-ului oficial al stațiunii.

Principalii factori naturali de cura ai statiunii Lacu Sarat

  • apa sulfatata, clorurosodica, magneziana concentrata a lacului are un grad ridicat de mineralizare, de peste 80 g/l, si favorizeaza dezvoltarea unei microfaune care îi confera calitati terapeutice deosebite
  • namolul sapropelic ce se extrage din lac are un continut ridicat de hidrogen sulfurat si este utilizat pentru tratarea unei game însemnate de afectiuni reumatismale.
Sursă foto: Locuri din România / Descriere: Numele statiunii vine chiar de la Lacul Sarat ce se afla in localitate, cu proprietati curative ale namolului sapropelic si a apei minerale hipertonice.

Afecțiunile ce pot fi tratate în stațiunea Lacul Sărat

  • afectiuni reumatismale degenerative – spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze si poliartroze ;
  • afectiuni reumatismale inflamatorii
  • afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita) ;
  • afectiuni postraumatice – redori articulare posttraumatice, recuperare dupa imobilizari în aparat gipsat, recuperari dupa operatii pe muschi, articulatii si oase, entorse si luxatii ;
  • afectiuni dermatologice – unele forme de psoriazis, ichtioze, cheratodermii, neurodermite ;
  • afectiuni neurologice periferice ;
  • afectiuni ginecologice – insuficienta ovariana, cervicite cronice ;
  • afectiuni endocrine (hipotiroidie benigna, hipoovarita puberala).
  • afecţiuni ale aparatului locomotor (reumatismale degenerative, inflamatorii, posttraumatice după fracturi, entorse, luxaţii) ;
  • boli asociate: afecţiuni dermatologice, boli endocrine şi de nutriţie, boli profesionale de uzură (munci grele în mediu toxic, trepidaţii, muncă de noapte, frig şi umiditate prelungită)

Proceduri disponibile în stațiunea Lacul Sărat

  • bai calde cu apa sulfuroasa la cada;
  • împachetari calde cu namol;
  • bai galvanice, termoterapie, aerosoli ;
  • electroterapie: curenti de joasa, medie si înalta frecventa, unde scurte,ultrasunet;
  • laserterapie;
  • proceduri cu câmpuri magnetice de joasa frecventa;
  • masaj terapeutic, gimnastica medicala.

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

21 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

52 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică