Categories: Stil de viaţă

Persoana pasiv-agresivă: 5 semne că ai de-a face cu o persoană toxică. Nu le ignora, pentru binele tău emoțional

Semne că ai de-a face cu o persoană toxică. Cei mai mulți dintre noi sunt buni să găsească oameni agresivi. Cu toate acestea, uneori, oamenii din jurul nostru, inclusiv familia apropiată, prietenii și colegii, ne fac să ne simțim inconfortabil, dar nu putem să vedem de ce.

De exemplu, un coleg nu te salută pe hol pentru a treia oară într-o săptămână. Îți zici că poate nu o face cu rea intenție, dar simți că ceva nu este în regulă. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent cu una sau mai multe persoane din viața ta, este posibil să ai de-a face cu un comportament pasiv-agresiv, care este mult mai greu de detectat decât comportamentul agresiv agresiv.

Agresivitatea pasivă, așa cum indică cuvântul, este o tendință de a se angaja în exprimarea indirectă a ostilității prin acte precum insulte subtile, comportament morocănos, încăpățânare sau eșecul deliberat de a îndeplini sarcinile cerute.

Deoarece comportamentul pasiv-agresiv este implicit sau indirect, poate fi greu de observat, chiar și atunci când simți consecințele psihologice.

Pentru a vă ajuta să identificați acest tip de comportament, specialiștii descriu cinci exemple comune care pot fi identificate imediat, potrivit yourtango.com.

1. Ignorare completă

În forma sa standard, tratamentul tăcut constă în ignorarea completă a altei persoane, refuzul de a răspunde la orice întrebări din partea persoanei și poate chiar refuzul de a recunoaște prezența acesteia.

Acest tip de tratament al tăcerii nu este deosebit de pasiv-agresiv, deoarece este foarte explicit. Dar există modalități mai subtile prin care o persoană te poate supune unui tratament tăcut.

De exemplu, se poate întâmpla în întâlniri sau în timpul altor interacțiuni, când colegul tău s-ar putea să-ți ignore în mod intenționat comentariile, dar să o facă în mod inconsecvent, așa că nu poți spune cu adevărat dacă este intenționat sau nu.

2. Injurii subtile

Majoritatea dintre noi recunoaștem când suntem insultați în mod deschis. Dar insultele subtile pot fi mai greu de recunoscut pentru ceea ce sunt. Un coleg poate pretinde că îți face un compliment, dar când ai ocazia să te gândești la asta, realizezi că este într-adevăr o insultă deghizată.

De exemplu, îi dai un raport șefului tău. Îl citește și îți spune că ai făcut o treabă bună (un compliment), dar apoi adaugă că raportul a fost „aproape la fel de bun ca al lui Jamie” (o insultă subtilă).

O insultă subtilă poate consta și într-o referire ascunsă sau semi-ascunsă la punctele tale slabe. Să presupunem că un coleg și-a câștigat diploma de la Princeton și tu ai primit-o pe a ta de la (fictivul) Miami Beach Junior College. Dacă colegul tău face frecvent referiri irelevante la locul în care ți-ai obținut diploma – și sugerează că nu este o școală bună – este probabil o insultă subtilă.

3. Comportament morocănos

Este incomod să fii în preajma oamenilor care sunt subtil morocănos, ursuz, posomorâți, acri sau plini de cap. Este aproape la fel de rău ca să fii în preajma unor oameni care se comportă așa în mod explicit.

De exemplu, o persoană – dacă are chef să vă răspundă – poate alege să răspundă la comentariul, întrebarea sau remarca dumneavoastră nevinovat într-un mod ușor negativ. O persoană îmbufnată nu va zâmbi, nici măcar atunci când un coleg spune o glumă și restul biroului râde în hohote.

Oamenii care manifestă un comportament îmbufnat se pot plânge subtil de tot ceea ce îi înconjoară, făcându-i pe toți la locul de muncă să se simtă inconfortabil și trist fără să știe de ce se simt așa.

4. Încăpăţânare

A fi încăpățânat poate fi o trăsătură de personalitate benefică în unele situații, mai ales atunci când iei atitudine și este important să-ți păstrezi poziția. Dar uneori încăpățânarea este doar o modalitate de a pedepsi pe cineva.

Persoana indirect încăpățânată își va apăra de obicei poziția sau punctul de vedere riguros și va avea argumente bune, așa că nu puteți pur și simplu respinge ceea ce spune pe baza unei lipse de raționament. În același timp, este clar că își apără poziția doar pentru că știe că te va enerva pe tine sau pe ceilalți care trebuie să-l asculte.

5. Eșecul la finalizarea sarcinilor solicitate

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu copiii încăpățânați. Când copiii ating o anumită vârstă refuză să facă ceea ce li se spune. Dar copiii sunt copii. Este mai puțin ușor de înțeles când un adult se comportă în acest fel.

S-ar putea să aveți un coleg care aproape întotdeauna găsește o modalitate de a evita sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească. Ei lasă întreaga responsabilitate altora sau preiau o misiune și apoi nu o termină la timp.

Dacă acesta este un rezultat al stresului la locul de muncă, al problemelor de acasă sau al unei personalități amânate, atunci s-ar putea să nu fie un caz de comportament pasiv-agresiv. Dar dacă este frecventă și nu poate fi atribuită în mod evident unor factori independenți, externi, poate fi deliberată și poate fi considerată un comportament pasiv-agresiv.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

25 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

56 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică