Categories: Ştiri sănătate

Pierdere grea pentru medicina românească. A murit medicul Radu Voiosu, considerat unul dintre pionierii endoscopiei digestive din ţara noastră

Doliu pentru medicina din România. A murit profesorul Radu Voiosu, unul dintre marii medicii și pionier al endoscopiei digestive din ţara noastră.

La sfârșitul săptămânii trecute, gastroenterologul Radu Voiosu, trecând la cele veșnnice, la vârsta de 79 de ani.

Doliu în lumea medicală. A murit Radu Voiosu, unul dintre marii medici ai României

Spitalul Colentina, locul unde şi-a desfăşurat aici principala activitate medicală, a anunțat decesul prof dr. Radu Voiosu, unul dintre cei mai mari gastroenterologi din România.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Cu adânca tristețe anunţăm dispariția Profesorului Radu Voiosu, vineri, 26 ianuarie. Produs al şcolii de Medicină internă fondate ȋn Spitalul Colentina de către Profesorul N. Gh. Lupu şi elev al Profesorului Ion Bruckner, Profesorul Radu Voiosu şi-a desfăşurat aici principala activitate medicală, ȋnfiintând secția de gastroenterologie şi fiind unul dintre pionierii endoscopiei digestive din România.

Medic strălucit, a iubit să-şi transmită știința generațiilor de studenți şi de medici pe care i-a format, într-o lungă carieră universitară, care ȋl poartă până ȋn Panteonul Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila.

Noi, prietenii, colegii şi elevii Domniei sale, ni-l vom aminti ca pe Omul bun, medicul excepţional ȋnvăţând continuu, inflexibil ȋn corectitudine, incomod pentru impostori, modest şi altruist, care ne-a sprijinit ȋn permanenţă ȋn timpul vieții şi care ne-a lăsat o moștenire nepreţuită : Gastroenterologia modernă naţională. Se spune că un om nu moare până nu este uitat. Cât vom fi noi pe aici, nu veți muri, Domnule Profesor Radu Voiosu!”, a transmis Spitalul Colentina, pe Facebook.

Sfat de aur de prevenire a cancerului de colon

Radu Voiosu s-a născut pe 26 aprilie 1944, la Calafat, şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Medicină şi Farmacie, în anul 1968.

Timp de 18 ani, din 1993, până în 2011, prof. univ. dr. Radu Voiodu a fost şeful Secţiei Gastroenterologie a Spitalului Clinic Colentina.

A pus bazele laboratorului de endoscopie digestivă din Spitalul Clinic Colentina şi este autorul a patru cărţi, colaborator la alte 20 de cărţi, 31 de publicaţii Pubmed şi 4 publicaţii ISI (Information Sciences Institute).

Unul dintre sfaturile sale făcute publice de-a lungul carierei a fost acela că un consum zilnic de iaurt poate reduce riscul apariţiei cancerului de colon, prin acţiunea bacteriilor lactice active existente în acest aliment.

„Există o serie de studii de laborator şi clinice care atestă efectul de ameliorare a tranzitului intestinal lent prin ingestia iaurtului ce conţine Bi­fi­do­bacterium Ani­malis (reducere cu circa 20 la sută a duratei tranzitului, şi chiar mai mult, la un consum crescut de produs) şi supra­vieţuirea în nu­măr mare a bacteriilor active la trecerea prin tubul digestiv, pentru ca acestea să poată acţiona eficient în zona segmentelor colonului”, spunea profesorul Voiosu.

***

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Recent Posts

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

27 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică