Sari la conținut

Medici cardiologi de renume fac apel la oameni: NU MAI CONSUMAȚI aceste produse! Alimente consumate în mod obișnuit, care sunt dăunătoare pentru sănătate.

Sursă foto: FreePik
Mâncărurile procesate care provoacă boli de inimă

Cu toții ducem o viață ocupată și poate fi greu să ne amintim să mâncăm sănătos. Uneori, este mai ușor să luam mâncarea de pe raft, gândindu-ne doar la comoditate și nu la valoarea nutritivă. Alimentele procesate sunt întotdeauna la îndemână, motiv pentru care fac atât de mulți bani pentru producători. Și ne-au economisit timp și energie. Dar, cu ce preț?

Multe dintre produsele de pe această listă sunt elemente de bază ale dietei noastre zilnice, de la Coca Cola la produse din carne procesată. Cu toate acestea, dacă nu sunt consumate cu strictă moderație (sau evitate complet) pot duce la probleme de sănătate pe termen lung, potrivit cardiologilor și alți profesioniști din sănătate.

Unele dintre aceste produse sunt în mod clar dăunătoare, dar pentru că sunt bani profitabili, rămân oricum pe rafturi. Altele sunt mai puțin evidente, dar atunci când sunt consumate în cantități mari pot avea efecte secundare urâte.

1. Cola și sucurile carbogazoase dietetice

Cola zero se prezintă ca o alternativă sănătoasă la cola obișnuită. La urma urmei, este fără zahăr! Și, nu are calorii. Este adesea băutura preferată pentru cei care fac dietă de pretutindeni.

Deși Clinica Mayo spune că este în regulă dacă este consumată în cantități minime, persoanele care beau mai mult de o cutie pe zi s-ar putea îndrepta către anumite vătămări grave asupra organelor.

Potrivit Healthline, studiile au arătat că cola dietetică nu este atât de „dietă” până la urmă. Îndulcitorii artificiali pot duce la boli renale cronice, carii dentare (din cauza nivelului pH-ului acid) și un risc crescut de osteoporoză, depresie și boli de inimă.

2. Hot Dogs

Hot-dog-urile sunt alimente foarte procesate care conțin multe ingrediente, altele decât carnea de animale. Printre acestea se numără și maltodextrina, care, dacă este consumată în exces, poate provoca leziuni ale intestinelor și stomacului.

Sursă: Unsplash

În plus, o porție de hot dog are 33% din aportul zilnic de sodiu recomandat. De parcă nu ar fi suficient, hot-dog-urile înscriu de obicei „carne de pasăre” printre ingredientele lor, un termen ambiguu care ridică îndoieli cu privire la adevărata origine a cărnii pe care o conțin.

3. Mic dejun Sandvișuri de la fast-food

Ar putea fi tentant să luați rapid un sandviș la micul dejun de la un restaurant fast-food precum McDonald’s, Starbucks, Dunkin’ Donuts și multe altele. Și, nu se poate nega că aceste sandvișuri sunt absolut delicioase. Cu toate acestea, s-ar putea să-ți faci un adevărat deserviciu corpului mâncând unul în fiecare zi.

Deși din când în când nu este o problemă, sandvișurile la micul dejun sunt bogate în colesterol.

Potrivit The Nutrition Twins, consumul unui sandviș de tip fast-food de trei ori pe săptămână te poate face să îngrași 8 kilograme pe an, datorită celor trei sute de calorii în plus din sandviș pe care altfel nu le-ai obține dacă ai rămâne să mănânci acasă. Te face să te gândești de două ori la acel McDonald’s McMuffin, nu-i așa?

4. Sosuri comerciale pentru salate

Legumele sunt super sănătoase, dar problema este că multe dintre ele nu au un gust grozav singure. Puteți face o salată super-delux, dar va fi puțin plictisitoare dacă nu adăugați un dressing. Și asta e în regulă, dar s-ar putea să vrei să stai departe de sosurile comerciale pentru salate.

Multe dintre ele sunt încărcate cu uleiuri vegetale, zahăr și grăsimi trans, toate acestea fiind nesănătoase. De asemenea, tind să conțină substanțe chimice artificiale. Aceste ingrediente nesănătoase elimină beneficiile salatei. În schimb, încercați să vă pregătiți propriul dressing pentru salată din ulei de măsline, oțet și un strop de sare și piper.

5. Brioșe preambalate

Brioșele preambalate sunt un desert delicios, dar conținutul lor nutritiv vă va lăsa cu un gust foarte prost în gură. Din păcate, majoritatea acestor pachete conțin aproape de trei ori valoarea zilnică recomandată de zahăr.

Un alt ingredient este siropul de porumb bogat în fructoză, care poate contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale sau a sindromului metabolic. Consumul excesiv al acestui produs poate provoca, de asemenea, obezitate, diabet și ficatul gras, printre alte boli noduroase. Ca orice altceva, acestea trebuie consumate cu moderație.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel