Pierderea gustului și mirosului din cauza Covid-19: cât durează recuperarea?

Pierderea gustului, denumită în termeni medicali augezie, este un simptom specific care survine în urma infectării cu noul coronavirus. Cu toate că majoritatea persoanelor raportează pierderea gustului ca simptom principal, pierderea mirosului este direct asociată cu augezia. Percepția senzorială se realizează printr-o combinație de miros și gust.

În timp ce pandemia avansează, iar numărul de cazuri crește cu fiecare zi, tot mai mulți oameni vor fi afectați de pierderea gustului din cauza Covid-19, potrivit Huffpost.

„Se estimează că aproximativ jumătate dintre pacienții cu Covid-19 manifestă alterări ale gustului și mirosului. Majoritatea își recapătă aceste simțuri în decurs de două-trei săptămâni, însă mii de persoane se confruntă cu o recuperare lentă, de câteva luni” a declarat Chrissi Kelly, fondatoare a grupului  de pacienți AbScent.

Dacă pierderea gustului și mirosului este cauzată de Covid-19, există tendința de o manifestare mai pronunțată. În cazul alterării simțurilor din cauza gripei sau răcelii, acest lucru este mai puțin intens.

De ce îți pierzi gustul și mirosul?

Se pare că virusul se atașează de proteinele celulelor care înconjoară neuronii senzoriali olfactivi. Atunci când se întâmplă acest lucru, neuronii nu mai funcționează corespunzător.

Nu există un remediu anume pentru a trata afecțiunea. Totuși, organismul se poate vindeca de la sine, în unele cazuri.

„Timpul este o variabilă importantă în procesul de vindecare. Există în corpul nostru o oarecare plasticitate, astfel, neuronii senzoriali se pot regenera și își pot relua activitatea. În cât timp se poate realiza acest lucru, în urma infecției Covid-19, nu se cunoaște încă”, a declarat Valentina Parma, profesor asistent în psihologie la Universitatea Temple și membru adjunct la Monell Chemical Senses Center.

Recuperarea mirosului poate fi grăbită de anumite exerciții. Acestea includ inhalarea unor diferite arome, în fiecare zi, timp de 4 luni. Exercițiul necesită atenție și concentrare, pentru a redobândi simțul olfactiv cât mai repede.

De asemenea, procesul de recuperare a gustului poate fi aplificat de aromele puternice. În cazul augeziei, se recomandă consumul alimentelor și băuturilor intense, picante, aromatice. De asemenea, poți îmbunătăți experiența prin combinarea texturilor.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

9 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

10 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra