Sari la conținut

Pierderea gustului și mirosului din cauza Covid-19: cât durează recuperarea?

pierderea gustului și mirosului

Pierderea gustului, denumită în termeni medicali augezie, este un simptom specific care survine în urma infectării cu noul coronavirus. Cu toate că majoritatea persoanelor raportează pierderea gustului ca simptom principal, pierderea mirosului este direct asociată cu augezia. Percepția senzorială se realizează printr-o combinație de miros și gust.

În timp ce pandemia avansează, iar numărul de cazuri crește cu fiecare zi, tot mai mulți oameni vor fi afectați de pierderea gustului din cauza Covid-19, potrivit Huffpost.

„Se estimează că aproximativ jumătate dintre pacienții cu Covid-19 manifestă alterări ale gustului și mirosului. Majoritatea își recapătă aceste simțuri în decurs de două-trei săptămâni, însă mii de persoane se confruntă cu o recuperare lentă, de câteva luni” a declarat Chrissi Kelly, fondatoare a grupului  de pacienți AbScent.

Dacă pierderea gustului și mirosului este cauzată de Covid-19, există tendința de o manifestare mai pronunțată. În cazul alterării simțurilor din cauza gripei sau răcelii, acest lucru este mai puțin intens.

De ce îți pierzi gustul și mirosul?

Se pare că virusul se atașează de proteinele celulelor care înconjoară neuronii senzoriali olfactivi. Atunci când se întâmplă acest lucru, neuronii nu mai funcționează corespunzător.

Nu există un remediu anume pentru a trata afecțiunea. Totuși, organismul se poate vindeca de la sine, în unele cazuri.

„Timpul este o variabilă importantă în procesul de vindecare. Există în corpul nostru o oarecare plasticitate, astfel, neuronii senzoriali se pot regenera și își pot relua activitatea. În cât timp se poate realiza acest lucru, în urma infecției Covid-19, nu se cunoaște încă”, a declarat Valentina Parma, profesor asistent în psihologie la Universitatea Temple și membru adjunct la Monell Chemical Senses Center.

Recuperarea mirosului poate fi grăbită de anumite exerciții. Acestea includ inhalarea unor diferite arome, în fiecare zi, timp de 4 luni. Exercițiul necesită atenție și concentrare, pentru a redobândi simțul olfactiv cât mai repede.

De asemenea, procesul de recuperare a gustului poate fi aplificat de aromele puternice. În cazul augeziei, se recomandă consumul alimentelor și băuturilor intense, picante, aromatice. De asemenea, poți îmbunătăți experiența prin combinarea texturilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel