Planta aromată cu efect anticancerigen, hepatoprotector și antiinflamator. Adaug-o în mâncare

Antiinflamator natural. Pătrunjelul conține proteine (20%), flavonoide (întrețin membranele celulelor sângelui, au rol de antioxidant), uleiuri esențiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten și, în special, vitamina C.

Substanțele componente din uleiul volatil al pătrunjelului (miristicin, limonen, eugenol, etc.) inhibă formarea tumorilor localizate la nivelul plămânilor. Acestea acționează asemănător antioxidanților care neutralizează anumite tipuri de substanțe cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de țigară, fumul cărbunilor pentru grătar, etc.). Pătrunjelul mai conține: calciu (100 grame de pătrunjel conțin 245 mg de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de pătrunjel conțin 1000 mg de potasiu), mangan (100 grame de pătrunjel conțin 2.7 mg de mangan), inozitol și sulf.

Iată și care sunt principalele  motive pentru care e bine să consumi pătrunjel zilnic:

1. Îmbunătățește digestia, prevenind astfel balonările și indigestia. Adăugat proaspăt în orice mâncare, nu doar că parfumează și decorează plăcut masa noastră, ci și ajută la o digestie corectă.

2. Ajută ficatul, hrănind astfel sângele și fluidele corpului. Mai ales persoanele cu afecțiuni hepatice ar trebui să-l includă în dieta zilnică. Un tabouleh cu roșii și pătrunjel verde din plin poate fi deopotrivă aperitivul sau salata ideală.

3. Ajută la dizolvarea calculilor renali. Oricât pare de necrezut, planta asta cu frunze verzi și parfumate poate „dinamita” pietrele la rinichi.

4. Îmbunătățește nivelul de estrogen și reface circulația sangvină a uterului.

5. Stimulează sistemul imunitar, datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 și clorofilă. Te face mai puternic, mai rezistent la asaltul bolilor. Și nici nu e nevoie de o „grădină” întreagă în fiecare zi!

6. Previne retenția de apă în țesuturi. Adio senzație de mâini și picioare umflate și celulită.

7. Stimulează funcționarea tiroidei. Asta înseamnă, implicit, un metabolism mai bun al hranei.

8. Are proprietăți laxative. În cazurile de constipaţie acţionează blând, fără efecte secundare. De fapt, reglează activitatea pe tot traseul digestiv (mai ales către parte finală a acestuia).

9. Previne anemia feriprivă ca urmare a conținutului bogat de fier, dar și a vitaminei C (care ajută la absorbția fierului).

10. Înțepături de insecte – umflăturile și mâncărimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu pătrunjel. La fel se întâmplă dacă puneți zeamă de pătrunjel verde pe urzicături.

11. Ameliorează durerile reumatice, pentru că acționează la fixarea (și refixarea) calciului din oase și, mai ales, din articulații, ca și la micșorarea inflamațiilor de la încheieturi.

Recent Posts

Lidia Fecioru: Acest ritual se face doar în Joia Mare. Îl facem noi, femeile, atunci când se citesc cele 12 Evanghelii

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a prezentat în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse cele șase ritualuri cu ajutorul…

11 minute ago

O zodie va câștiga mulți BANI până pe 15 Mai. Se ivește o oportunitate la care nici nu visa

Camelia Pătrășcanu susține că acest semn are nevoie de atenție pentru că riscă să comită…

41 de minute ago

3 semne oculte care arată că ficatul tău nu funcționează corect

Mulți oameni nu știu că au o problemă la ficat pentru că nu simt durere.…

o oră ago

Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu ficatul tău dacă mănânci ouă la micul dejun

Mulți oameni includ ouăle la micul dejun. Dar cum afectează acest lucru ficatul? Nutriționistul rus…

2 ore ago

Nostradamus a prezis soarta Bisericii Catolice: se apropie Judecata de Apoi?

Nostradamus, celebrul astrolog francez, a câștigat popularitate încă de la publicarea lucrării sale "Profețiile" în…

2 ore ago

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia