Pneumolog: Cancerul de plămâni nu doare, nu are simptome decât în cazuri foarte avansate”. Când e tusea un semn de alarmă

Cancer plămâni simptome. 10.000 de bolnavi de cancer pulmonar mor an de an în România, iar alţi 12.000 sunt diagnosticaţi. Este cel mai agresiv tip de cancer la nivel mondial, cu o rată de supraviețuire extrem de mică.

”La persoanele care fumează, boala rămâne foarte mult timp neglijată pentru că produce metastaze iute, atunci mulți sunt diagnosticați cu cancer la nivelul altor organe, diagnosticul se face prin metastazele cancerului pulmonar.

Poate numărul nu pare atât de mare, având în vedere că în fiecare an, 1 milion de români sunt descoperiți cu boli cardiovasculare, problema e că e afectată calitatea vieții, durata de viață este dramatic scurtată, iar diagnostiocul vine de foarte multe ori brusc, neașteptat.

Un alt motiv pentru care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți această boală e că apare la vârste din ce în ce mai tinere, adică de la 35-45 de ani”, a explicat dr. Magdalena Ciobanu, medic primar penumolog, în cadrul interviului LiveDoc.

Programul național de renunțare la fumat

Cancerul pulmonar poate fi prevenit. Teoretic, uşor, prin renunţarea la fumat. Pentru fumători este însă cel mai greu lucru. Dependenţa de tutun este, la rândul ei, considerată boală.

În România există un program naţional „Stop fumat”, dar doar 7 centre sunt funcţionale în toată ţara: la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara, Focşani şi două în Capitală, la Institutul „Marius Nasta” şi la Institutul de Boli Cardio-Vasculare „C.C Iliescu”. Prea puţine şi slab finanţate, în condiţiile în care incidenţa fumatului în ţara noastră a crescut de la 6,7%, la aproape 35%., fumători activi. Asta deşi există o lege anti-fumat.

Simptomele cancerului de plămâni

Simptomele cancerului pulmonar nu sunt foarte specifice, mai ales în cazul fumătorilor. Un fumător tușește, toți fumătorii tușesc. Tusea nu arată neapărat existența unui cancer pulmonar, dar în orice caz, poate fi un simptom al altor boli pulmonare, tusea nu e normală.

Dacă această tuse se acompaniază de o expectorație și chiar dacă expectorația e de dimineață și fumătorul consideră că este normal, nu e normal. Poate să nu aibă cancer dar dacă expectorația, e un semnal de alarmă.

Pe de altă parte, o scădere în greutate nedorită, fără să fi făcut un efort în această privință, cu oboseală, cu o lipsă de chef de orice, pot semnele unui cancer de plămâni. Plămânul doare doar când e afectată pleura, când sunt afectate coastele, când sunt afectați mușchii intercostali. Nu putem spune că durerea toracică e un simptom de cancer.

”Eu le recomand fumătorilor ca în cazul în care simt că se schimbă ceva cu starea lor, că se schimbă caracteristicile tusei, că tușesc mai mult, că tușesc mai des, că se trezesc noaptea, că se schimbă ceva cu expectorația, cu starea lor generală, să adreseze medicului de familie”, a completat medicul pneumolog.

Recent Posts

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

13 minute ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

43 de minute ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

o oră ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

2 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

2 ore ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

3 ore ago

Citeste si: