duminică, decembrie 4, 2022

Cancer plămâni simptome. 10.000 de bolnavi de cancer pulmonar mor an de an în România, iar alţi 12.000 sunt diagnosticaţi. Este cel mai agresiv tip de cancer la nivel mondial, cu o rată de supraviețuire extrem de mică.

”La persoanele care fumează, boala rămâne foarte mult timp neglijată pentru că produce metastaze iute, atunci mulți sunt diagnosticați cu cancer la nivelul altor organe, diagnosticul se face prin metastazele cancerului pulmonar.

Te-ar mai interesa: Rețeta zilei: Cimbru, busuioc și mărar, elixir pen...

Poate numărul nu pare atât de mare, având în vedere că în fiecare an, 1 milion de români sunt descoperiți cu boli cardiovasculare, problema e că e afectată calitatea vieții, durata de viață este dramatic scurtată, iar diagnostiocul vine de foarte multe ori brusc, neașteptat.

Un alt motiv pentru care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți această boală e că apare la vârste din ce în ce mai tinere, adică de la 35-45 de ani”, a explicat dr. Magdalena Ciobanu, medic primar penumolog, în cadrul interviului LiveDoc.

Programul național de renunțare la fumat

Cancerul pulmonar poate fi prevenit. Teoretic, uşor, prin renunţarea la fumat. Pentru fumători este însă cel mai greu lucru. Dependenţa de tutun este, la rândul ei, considerată boală.

Te-ar mai interesa: Te doare în GÂT? Rețeta unui medic te va scapă rap...

În România există un program naţional „Stop fumat”, dar doar 7 centre sunt funcţionale în toată ţara: la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara, Focşani şi două în Capitală, la Institutul „Marius Nasta” şi la Institutul de Boli Cardio-Vasculare „C.C Iliescu”. Prea puţine şi slab finanţate, în condiţiile în care incidenţa fumatului în ţara noastră a crescut de la 6,7%, la aproape 35%., fumători activi. Asta deşi există o lege anti-fumat.

Te-ar mai interesa: OMS avertizează: Scăderea vigilenţei lasă uşa desc...


Simptomele cancerului de plămâni

Simptomele cancerului pulmonar nu sunt foarte specifice, mai ales în cazul fumătorilor. Un fumător tușește, toți fumătorii tușesc. Tusea nu arată neapărat existența unui cancer pulmonar, dar în orice caz, poate fi un simptom al altor boli pulmonare, tusea nu e normală.

Dacă această tuse se acompaniază de o expectorație și chiar dacă expectorația e de dimineață și fumătorul consideră că este normal, nu e normal. Poate să nu aibă cancer dar dacă expectorația, e un semnal de alarmă.

Te-ar mai interesa: Acestea sunt fructele care te vor ajuta să „...

Pe de altă parte, o scădere în greutate nedorită, fără să fi făcut un efort în această privință, cu oboseală, cu o lipsă de chef de orice, pot semnele unui cancer de plămâni. Plămânul doare doar când e afectată pleura, când sunt afectate coastele, când sunt afectați mușchii intercostali. Nu putem spune că durerea toracică e un simptom de cancer.

”Eu le recomand fumătorilor ca în cazul în care simt că se schimbă ceva cu starea lor, că se schimbă caracteristicile tusei, că tușesc mai mult, că tușesc mai des, că se trezesc noaptea, că se schimbă ceva cu expectorația, cu starea lor generală, să adreseze medicului de familie”, a completat medicul pneumolog.

Te-ar mai interesa: Ce boală ai dacă ai cearcăne în jurul ochilor. Mer...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private