Ponturi de la specialişti. Câte ore pe zi trebuie ţinut postul intermitent (STUDIU)

Postul sau fastingul intermitent (FI), respectiv limitarea consumului de alimente la o fereastră prestabilită, este un regim popular de pierdere în greutate.

O fereastră de zece ore înseamnă să vă limitați programul zilnic de alimentație la zece ore și să postiți în restul de 14 ore. De exemplu, dacă mâncați prima masă la ora 9 dimineața, ar trebui să mâncați ultima îmbucătură până la ora 19.00, spun cercetătorii de la King’s College London.

Mâncatul într-o fereastră de zece ore este asociat cu o energie și o stare de spirit mai bune și cu un nivel mai scăzut al foamei, arată noile rezultate ale celui mai amplu studiu științific de acest tip realizat în Marea Britanie.

Rezultatele studiului, prezentat în cadrul Conferinței Europene de Nutriție de la Belgrad şi citate de 360medical.ro, relevă că impactul alimentelor asupra sănătății nu ține doar de ceea ce mâncăm, ci și de momentul în care alegem să consumăm mesele.

Beneficii pozitive pentru sănătate

În ciuda faptului că unii susținători ai FI promovează în mod obișnuit ferestrele restrictive de alimentație de până la șase ore, constatările acestui nou studiu arată că și mâncatul într-o fereastră mai puțin restrictivă, respectiv de zece ore are totuși beneficii pozitive pentru sănătate, cum ar fi modificări ale dispoziției, energiei și foamei.

Cei care au fost consecvenți în ceea ce privește fereastra de alimentație au avut beneficii mai mari decât cei care au variat fereastra de alimentație de la o zi la alta.

„Acesta este cel mai mare studiu realizat în afara unei clinici strict controlate care arată că postul intermitent poate îmbunătăți sănătatea într-un cadru real”, a declarat dr. Sarah Berry, de la King’s College London și cercetător șef la ZOE.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Rezultatele arată că regimul nu trebuie să fie foarte restrictiv pentru a vedea rezultate pozitive: o fereastră de zece ore pentru a mânca a fost gestionabilă pentru majoritatea oamenilor, și au fost observate îmbunătățire a stării de spirit, a nivelului de energie și a foamei.

Cercetătorii au constatat pentru prima dată că cei care au practicat alimentația cu timp limitat, dar nu au fost consecvenți zi de zi, nu au avut aceleași efecte pozitive asupra sănătății ca cei care au păstrat același ritm în fiecare zi.

Peste 37.000 de persoane s-au înrolat în studiu

Un număr de 37.545 de persoane din aplicația ZOE Health au finalizat perioada de intervenție principală de trei săptămâni. Participanții au fost rugați să mănânce așa cum ar fi făcut-o în mod normal în prima săptămână, iar apoi să respecte o fereastră de zece ore pentru a mânca timp de două săptămâni.

Peste 36.231 de participanți au optat pentru săptămâni suplimentare, iar 27.371 de utilizatori au fost clasificați ca fiind foarte implicați în menținerea intervalului de mâncat. Participanții foarte implicați au fost în proporție de 78% femei, cu o vârstă medie de 60 de ani și un Indice de Masă Corporală de 25,6.

Participanții cu o fereastră de masă mai lungă înainte de intervenție au văzut un beneficiu și mai mare pentru sănătatea lor. Descoperirile arată că nu trebuie să mâncăm tot timpul. Mulți oameni se vor simți sătui și chiar vor pierde în greutate dacă se limitează la a mânca într-o fereastră de zece ore, sunt concluziile cercetătorilor care au condus acest studiu.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

4 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

34 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică