Sari la conținut

Postul intermitent este eficient dacă vrem să slăbim? Ce recomandă dr. Anca Roman

Post intermitent
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Postul intermitent te ajuta să slăbesti

Postul intermitent este eficient dacă vrem să slăbim? Ce recomandă dr. Anca Roman

”Postul intermitent” sau intermittent fasting a început să devină tot mai popular, fiind recomandat ca instrument imbatabil de pierdere în greutate.
Medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Roman a detaliat, într-o postare pe contul său de Facebook, ce este postul intermitent, ce spun studiile medicale despre metoda care câștigă teren și în România, dar și cui îi este interzis să-l practice.

„Copiii, gravidele și diabeticii, pe lista celor care nu-l pot practica
Sunt câteva categorii cărora le este interzis să practice postul intermitent, pentru că le-ar afecta starea de sănătate, scrie medicul.

Iată care sunt acestea: persoanele sub 18 ani, gravidele și femeile care alăptează, persoanele cu diabet zaharat de tip 1, persoanele cu istoric de tulburări de comportament alimentar (anorexie, bulimie). Pentru celelalte, vizita la medic, pentru a se evalua starea de sănătate, pe de o parte, și a se stabili o dietă personalizată, pe de alta, înainte de a începe un astfel de „experiment”, ar fi cel mai potrivit gest.

Sunt mai multe modalități de a pune în aplicare postul intermitent, scrie medicul.

„Prima și cea mai răspândită constă în 16 ore de post și o perioadă de 8 ore în care este permisă alimentația. Intervalul se stabilește împreună cu medicul, fiind adaptat programului/stilului de viață al fiecărui pacient”, detaliază medicul.

O a doua variantă ia în calcul stabilirea a două zile pe săptămână în care să avem o singură masă pe zi, iar la această masă să nu se depășească un anumit aport caloric.

Postul intermitent nu ar fi cu nimic diferit de alte diete

„A doua variantă, care se numește 5/2, constă în 2 zile pe saptămână în care avem o singură masă pe zi de aproximativ 500-600 kcalorii, iar 5 zile avem un program normal de mese”, explică medicul.

O a treia variantă este un mix. Anumiți cercetători au ajuns la concluzia că postul intermitent nu ar fi cu nimic diferit de alte diete care se bazează pe restricțiile calorice.

„Ideea postului intermintent este aceea că în perioada de pauză alimentară corpul consumă depozitele de glucide și începe ulterior să „ardă” grăsimea. Un studiu publicat în februarie 2023 în revista Aging Biology a arătat faptul că postul intermitent nu are niciun avantaj față de alte diete care se bazează pe restricție calorică, iar în ceea ce privește scăderea inflamației, a riscului cardiovascular sau insulino-rezistenței rezultatele nu au fost semnificative din punct se vedere statistic”, scrie medicul.

 „Efectele miraculoase” ar fi fost, de fapt, observate în cazul testelor efectuate pe animale. Pentru cei care așteaptă rezultate miraculoase, veștile nu sunt cele așteptate.

„Ideea care s-a însușit greșit în ceea ce privește postul intermitent este aceea că putem mânca orice în intervalul de 8 ore. Însă un stil de viață echilibrat implică o alimentație echilibrată indiferent de numărul de calorii sau kilograme la care țintim. Dacă vă doriți să fiți mai sănătoși, vă încurajez să începeți cu pași mici, să renuntați la alimentele/obiceiurile nocive și ulterior să vă adresați unui medic de specialitate pentru a vă oferi informații nutriționale personalizate”, ne mai sfătuiește medicul Anca Roman, citează Adevărul. 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel