Primele simptome ale menopauzei. Perimenopauză vs. menopauză: Care este diferența?

Fiecare femeie este conștientă de simptomele iritante, frustrante și chiar uneori jenante pe care le aduce menopauza și anume bufeurile.

De asemenea, probabil cu toții ne-am dori să avem o minge de cristal care să ne spună exact când să ne așteptăm la menopauză. Nu există una, desigur.

Dar mulți dintre noi nu înțeleg însăși elementele de bază ale tranziției hormonale majore care marchează sfârșitul anilor noștri de reproducere – inclusiv faptul că această schimbare nu „începe” de fapt cu menopauza.

Dr. Erin Manning, un medic ginecolog la Houston Methodist, care este specializat în medicina menopauzei, este aici pentru a ne explica mai multe.

Perimenopauză vs menopauză: Care este diferența?

Poate părea ca părul despicat, dar diferențierea între perimenopauză și menopauză ajută la explicarea a ceea ce se întâmplă în corpul tău în această perioadă.

„Menopauza este ultimul ciclu menstrual al unei femei”, spune dr. Manning. „Nu există nicio modalitate de a ști în prealabil când va avea loc ultima menstruație sau dacă cea mai recentă perioadă a unei femei a fost cu adevărat ultima, așa că menopauza ajunge să fie ceea ce numim un diagnostic retrospectiv – pus doar după ce au trecut 12 luni fără menstruație. .”

Cu alte cuvinte, nici măcar nu vom ști că s-a întâmplat menopauza până când nu trecem deja, o nouă etapă numită post-menopauză.

Perimenopauza este perioada de timp care duce la ciclul menstrual final al unei femei.

„O femeie nu încetează să producă estrogen și progesteron imediat în momentul menopauzei”, explică dr. Manning. „Aceste niveluri de hormoni scad în timp – fluctuând în sus și în jos pe parcurs – până când în cele din urmă scad atât de tare încât ciclul menstrual se oprește.”

Acest proces, fluctuația nivelului hormonal în timpul tranziției perimenopauzei, este cel care provoacă simptomele clasice pe care le asociem cu menopauza.

De asemenea, trebuie să ne schimbăm oarecum întrebarea inițială.

Când începe perimenopauza?

Pe măsură ce nivelul de hormoni scade lent, majoritatea femeilor observă semnele perimenopauzei, inclusiv:

  • Bufeuri
  • Transpirații nocturne
  • Modificări ale ciclului menstrual
  • Schimbări de dispoziție
  • Dureri de cap
  • Dureri articulare și musculare
  • Tulburări de somn
  • Probleme de concentrare
  • Uscăciunea vaginală

La ce vârstă ar trebui să se aștepte o femeie să înceapă aceste simptome? Și cât durează perimenopauza? Depinde.

„Simptomele de perimenopauză pot începe oriunde între trei și șapte ani înainte de ultima menstruație”, spune dr. Manning. „Vârsta medie a ultimului ciclu menstrual al unei femei este de aproximativ 51 de ani în SUA – deși unele femei se confruntă cu aceasta încă de la 40 de ani.”

Aceasta înseamnă că majoritatea femeilor încep să se confrunte cu simptomele perimenopauzei la jumătatea până la sfârșitul anilor 40. Dar pentru unii, simptomele pot începe încă de la mijlocul anilor 30.

„De cele mai multe ori, testele de sânge nu sunt necesare pentru a diagnostica perimenopauza”, spune dr. Manning. „De exemplu, dacă o femeie vine în biroul meu la 48 de ani și are bufeuri sau menstruația este neregulată, este în perimenopauză”.

Dar când aceste simptome apar mai devreme decât de obicei, dr. Manning spune că trebuie luate în considerare alte diagnostice.

„Chiar dacă o femeie de 38 de ani prezintă semne clasice de perimenopauză, există câteva analize de sânge pe care le-aș face înainte de a confirma că simptomele ei nu sunt cauzate de fapt de altceva – cum ar fi o anomalie tiroidiană, de exemplu”, adaugă. Dr. Manning.

Ce simptome de perimenopauză sunt cele mai frecvente?

„Este foarte interesant pentru că există o gamă largă de simptome prin care femeile trec în această tranziție”, spune dr. Manning. „Chiar și cu această variație a simptomelor, totuși, ajută să știi ce este în general normal – cele care sunt deosebit de comune.”

Bufeurile, de exemplu, sunt un simptom clasic al perimenopauzei pe care îl experimentează multe femei.

„Bufeurile sunt în esență o senzație de căldură care începe din interiorul pieptului, apoi călătorește în afara corpului”, explică dr. Manning. „Bufeurile pot fi cu adevărat ușoare, dar pot fi și debilitante”.

Fluctuațiile hormonale ale perimenopauzei contribuie, de asemenea, la transpirațiile nocturne, care pot varia de la trezirea transpirată la nevoia de a dormi pe un prosop sau de a schimba cearșafurile în miezul nopții.

Tranziția perimenopauză este, de asemenea, adesea însoțită de modificări ale ciclului menstrual al unei femei.

„La începutul tranziției, durata ciclului se poate scurta”, spune dr. Manning. „Deci, mai degrabă decât un ciclu de 28 de zile, este posibil să aveți un ciclu de 24 sau 25 de zile.”

Ea adaugă că și numărul de zile în care sângerați poate crește. Cineva care sângerează în mod normal timp de cinci zile ar putea începe să sângereze timp de șase sau chiar șapte zile.

Toate acestea luate împreună înseamnă că multe femei trebuie să se confrunte cu perioade mai frecvente și mai lungi în primii ani de perimenopauză.

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra