Sari la conținut

Bufeurile sunt o parte deranjantă a menopauzei. Uite 3 tratamente eficiente

Fibromialgia este o afecțiune complexă și cronică!
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fibromialgia este o afecțiune complexă care necesită o abordare integrată

Bufeurile sunt o parte deranjantă a menopauzei. Un medic împărtășește 3 tratamente eficiente

Adesea, femeile suferă de bufeuri și nu fac nimic pentru a rezolva această situație stresantă. Dar există mai multe opțiuni de tratament disponibile care acționează pentru a reduce bufeurile, inclusiv un tratament recent aprobat de FDA, Veozah (fezolinetant). În timp ce mulți ar putea crede că bufeurile sunt pur și simplu o parte a faptului de a fi femeie, acestea sunt legate de afecțiuni grave de sănătate.

Potrivit studiilor, cele mai multe femei, 80% dintre ele, au bufeuri când ajung la perimenopauză, iar acestea pot dura între șapte și 10 ani.

De ce femeile au bufeuri?

Estrogenul ajută la reglarea temperaturii corpului și atunci când aceste niveluri scad, apar schimbări.

„Controlul temperaturii noastre are loc în zona de reglementare termică din creier și, în esență, există o serie de mecanisme care mențin zona de reglementare termică în funcțiune și unul dintre ele sunt acești neuroni, neuronii KNDy, neuronii NK 3”, a declarat Dr. Lauren Streicher, profesor la Universitatea Northwestern, pentru  TODAY.com.

Medicul mai spune că „una dintre căile care controlează neuronii KNDy este estrogenul. Așadar, când îți pierzi estrogenul, ai pierdut acel factor de control”.Când estrogenul scade, neuronii KNDy „devin hipertrofici” și „intră în suprasolicitare”.

Aceștia încetează să mai funcționeze la fel de bine și nu reușesc să regleze corect temperatura corpului. Deși există mai multe căi care contribuie la temperatura corpului, ceea ce ar putea explica de ce unii nu se confruntă cu bufeuri, spune Streicher.

Tratamente pentru bufeuri

„Bufeurile sunt asociate cu bolile cardiovasculare, cu Alzheimer, cu pierderea oaselor”, spune Streicher. „Nu este vorba doar de acea lipsă de estrogen, ci și de bufeurile în sine (care contribuie)”.

Tratarea bufeurilor ar putea face ca femeile să se simtă mai bine și să fie mai puțin susceptibile de a se confrunta cu alte probleme de sănătate. Streicher împărtășește terapiile susținute de date care funcționează pentru ameliorarea bufeurilor:

 1. Estrogenul

„Estrogenul este medicamentul de primă linie. Există de mult timp, este sigur și eficient”, spune Streicher. „Știm că are beneficii dincolo de simpla reducere a bufeurilor”.

Atunci când femeile încep să ia estrogen pentru a trata bufeurile – sau alte simptome ale menopauzei – este ceva ce probabil trebuie să ia pe viață, adaugă medicul.

Estrogenul oferă, de asemenea, o mulțime de alte beneficii, inclusiv oase mai puternice, potențial mai puțin declin cognitiv, o funcție cardiovasculară consolidată și o mai bună sănătate vaginală, spune ea.

Potrivit FDA, există persoane care nu pot lua estrogen pentru a-și gestiona simptomele menopauzei și acestea includ persoanele care au:

 • Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân;
 • Un istoric de formare de cheaguri de sânge;
 • Atac de cord sau accident vascular cerebral;
 • Sângerări vaginale;
 • Boală de ficat.

„Acesta păcălește neuronii KNDy să creadă că există estrogen care se leagă de acești receptori KNDy”, spune Streicher.

Potrivit FDA, efectele secundare includ:

 • Dureri de stomac;
 • Diareea;
 • Insomnie;
 • Dureri de spate;
 • Bufeuri;
 • Leziuni ale ficatului;

 

2. S-equol, estrogen izoflavandiol metabolizat din daidzeină, un tip de izoflavonă găsit în boabele de soia și în alte surse de plante, de flora bacteriană din intestine.

„Nu toată lumea este în general capabilă să metabolizeze soia, motiv pentru care (consumul) de soia nu funcționează pentru toată lumea”, spune Streicher. „S-equol ar fi suplimentul fără prescripție medicală sau botanică, care merită încercat de femei – mai ales dacă au bufeuri ușoare”.

Streicher spune că, pentru mulți, S-equol pur și simplu nu funcționează la fel de bine în a îmblânzi bufeurile. Persoanele cu bufeuri moderate până la severe – bufeuri care variază de la a da jos straturi de haine până la a transpira abundent, apoi a deveni „înghețate de frig” – ar putea să nu observe nicio schimbare în urma administrării de S-equol.

3. Administrarea medicamentului oral fezolinetant

Fezolinetantul acționează, de asemenea, asupra neuronilor KNDy, la fel ca estrogenul.

„Acesta păcălește neuronii KNDy să creadă că există estrogen care se leagă la acești receptori KNDy”, spune Streicher.

În acest moment, medicii au la dispoziție doar 52 de luni de date despre acest nou tratament. Cu toate acestea, pare să fie aproape la fel de eficient ca și administrarea de estrogen.

„Ele pot avea o reducere de până la 80% a bufeurilor, ceea ce este, în esență, la fel de bun ca și administrarea de estrogen”, spune Streicher. „Este o opțiune binevenită pentru femeile care fie nu pot lua cu adevărat estrogen, fie au ales să nu o facă”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel