Prof. Vlad Ciurea: cei 5 dușmani ai creierului. „Putem să ne menținem sănătatea mintală cu ..”

Din cuprinsul articolului

Problemele de sănătate mintală sunt o adevărată provocare a zilelor noastre, iar marele profesor neurolog Vlad Ciurea dezvăluie inamicii creierului, dar și ce putem face pentru a ne menține sănătatea creierului.

Vorbitul cu voce tare, atunci când desfășurăm diverse activități, ține creierul viu. Este doar una dintre modalitățile prin care ne putem antrena mintea zi de zi.

„Creierul are cinci dușmani: stresul, zahărul, alcoolul, tutunul – pentru că strânge vasele – şi drogurile. Acestea din urmă mă îngrozesc.

Putem să menținem sănătatea mintală cu gânduri bune, optimism, zâmbet, activitate pozitivă, citit, scris şi exercițiu fizic.

Memorarea şi desfășurarea activităţilor cu voce tare ne ajută nespus de mult. Să vorbim singuri. Să zicem: «Acum am luat cartea». «Acum am dus cheile la maşină».

Deci să vorbim, să spunem cuvintele, să facem gesturile și să memorăm. Toate lucrurile trebuie să curgă ca un râu”, a explicat medicul Vlad Ciurea, la Antena3.

Marele profesor neurolog a dezvăluit că el însuși s-a confruntat pentru câteva luni cu depresia, însă a avut ambiția și motivarea de a trece peste acest moment neplăcut.

„M-am autoeducat. Am vorbit tare. Da, m-am plimbat așa de nebun și am început să vorbesc tare, să mă autoevaluez, să zic că nu se poate, trebuie să ies din asta. Sunt pe picioare, sunt sănătos, am putere, trebuie să ies! Creierul meu s-a clătinat. Asta nu înseamnă nimic. Mergem înainte și vedem ce putem să facem. Și munca m-a scos din impas. Intrând în acest circuit de activitate, realmente lași depresia, lași toate cele rele şi mergi înainte. Așa am ieșit”, a spus Vlad Ciurea.

Ce este depresia?

Cele mai proeminente simptome ale depresie majoră sunt o dispoziție severă și persistentă, o tristețe profundă sau un sentiment de disperare. Un episod depresiv major (MDE) este o perioadă de timp caracterizată prin simptome de depresie majoră.

Manualul de diagnosticare și statistic al tulburărilor mentale definește un episod depresiv major ca fiind o stare de depresie sau pierderea interesului sau a plăcerii în activitățile zilnice, însoțită de probleme cu somnul, alimentația, energia, concentrarea sau valoarea de sine timp de două săptămâni sau mai mult.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

4 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

5 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

5 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

6 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

6 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică