Categories: Ştiri sănătate

Proiect privind băuturile energizante

Proiect privind băuturile energizante. Propunerea legislativă pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie a ajuns la Camera Deputaţilor, pentru dezbatere şi vot în plen, în calitate de for decizional, după ce acesta a fost adoptata de Senat în luna octombrie 2023.

Proiectul de lege prin care  interzice distribuirea de băuturi energizante copiilor ajunge săptămâna viitoare la vot

Proiectul de lege prin care  interzice distribuirea de băuturi energizante copiilor sub 18 ani va ajunge săptămâna viitoare la votul din plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional. Noile prevederi au primit raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și vor completa actuala legislație, care penalizează deocamdată doar vânzarea sau oferirea gratuită a băuturilor alcoolice în cazul minorilor.

Documentul legislativ. inițiat de reprezentanți ai PSD. prevede amenzi între 5.000 și 20.000 lei pentru vânzarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori. Potrivit proiectului de lege, este vorba de acele băuturi care conțin combinații de carbohidrați, vitamine, minerale, cofeină și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos.

”Se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces al elevilor în aceste unităţi (pe o rază de 1.000 de metri).

Se interzice comercializarea produselor de acest gen în a căror componenţă ingredientele menţionate depăşesc limita maximă admisă conform legislaţiei în vigoare. Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin structurile de specialitate, elaborează şi implementează programe de control oficial privind producerea, distribuirea şi/sau importul de băuturi energizante şi derivate ale acestor…”

Dacă aceste produse sunt comercializate în incinta unei instituții de învățământ, de sănătate sau destinate ocrotirii unor persoane cu nevoi speciale, amenzile pot urca până la 30.000 lei. Mai mult, dacă interdicția este încălcată în mod repetat, magazinele sau restaurantele vor risca inclusiv suspendarea activității pentru 30 de zile.

Inițiatorii subliniază că în acest moment nu există reglementări pentru vânzarea băuturilor energizante către grupurile de vârstă vulnerabile, deși s-au înregistrat decese ale minorilor pe fondul consumului de astfel de produse.

Recent Posts

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

29 de minute ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

58 de minute ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

o oră ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

2 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

2 ore ago

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

3 ore ago

Citeste si: