Sari la conținut

Sancțiuni dure pentru magazinele care vând minorilor băuturi alcoolice și produse din tutun. Care este amenda?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Produsele din tutun și alcoolul sunt dăunătoare pentru sănătate, mai ales la vârste fragede. Tinerii sunt tentați să încerce astfel de subtanțe în adolescență, iar anumite magazine încă nu țin cont de vârstă când vine vorba de aceste produse.

Astfel, magazinele și localurile are vor distribui, în continuare, produse din alcool și tutun vor suferi sancțiuni grave.

Acestea vor fi închise pentru o perioadă de timp și, de asemenea, vor plăti amenzi usturătoare.

Ce se întâmplă cu magazinele care vând alcool și țigări minorilor?

Magazinele și localurile care vând minorilor băuturi alcoolice și produse din tutun vor fi amendate cu 10.000 de lei și închise pentru 30 de zile, potrivit unui act normativ promulgat astăzi de președintele Klaus Iohannis.

La a doua abatere, amenda se va dubla, iar unitățile vor fi închise definitiv. Documentul vine în contextul în care consumul de alcool și tutun este tot mai frecvent printre adolescenți, iar vârsta la care încep să bea și să fumeze este în continuă scădere.

Sorin Mierlea, președintele InfoCons, speră că în perioada următoare vor începe controale mai dure la acești comercianți.

Sper că o astfel de lege, în primul rând, să intensifice controalele mai ales în proximitatea unităților de învăţământ preuniversitar și unitățile școlare, unde este interzisă vânzarea de produse de tutun și alcool, iar de cealaltă parte, sper ca, prin această înăsprire a măsurilor, să se ia și măsura suspendării autorizației și licenței pentru societățile comerciale care comercializează astfeld e produse minorilor.

Din păcate, încă sunt chișcuri școlare unde se vând țigări și se vând și la bucată, ceea ce este ilegal de două ori. Dacă mergem în zona de cluburi, de vineri seară, de sâmbătă seară, prin căminele culturale, pe la comune, vom găsi foarte mulți cetățeni sub 18 ani cărora li se servește alcool, pot să își cumpere țigări și, atunci, chiar este o problemă care, până la urmă, a fost lăsată în spate”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, potrivit RRA.

Cu atât mai mult, același act normativ sancționează și consumul băuturilor alcoolice în spații publice, cum ar fi parcurile, stadioanele, sălile de spectacol, mijloacele de transport în comun, gări și aeroporturi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel