Cel mai puternic medicament antiinfecţios cunoscut, cu eficienţă dovedită în peste 200 de boli

Un dar neprețuit pentru oameni! Proprietăţile acestui aliment sunt uimitoare chiar și pentru oamenii de ştiinţă. Este cel mai puternic medicament antiinfecţios cunoscut, iar eficienţa sa este demonstrată în nu mai puţin de 200 de afecţiuni.

Grecii au remarcat inteligenţa şi modul albinelor de a-şi construi stupul, dar şi rolul propolisului, substanţă cu rol important de pavăză împotriva agresorilor.

Prolisul face din stup o cetate sigură, numele său, în limba greacă, însemnând, de altfel, „partea dinaintea cetăţii”.

Este un elixir cu o compoziţie unitară şi extrem de bine dozată, astfel că, indiferent de tipul de propolis cules din varii regiuni, proprietăţile sale nu se schimbă. Cum reuşesc să facă asta albinele rămâne o enigmă!

Găsim propolisul, la apicultori, fie brut,  fie sub formă de bulgări mici,  de culoare maro, dar  şi lichid, ca tinctură alcoolizată. Propolisul brut de bună calitate are un miros  dulceag-amărui, puternic şi nu prezintă luciu (cel lucios are multă ceară  şi, ca atare, proprietăţile sunt mult diminuate).

Folosit din cele mai vechi timpuri, propolisul este considerat cel mai puternic medicament antiinfecțios cunoscut, fiind totodată un aliat natural puternic în lupta cu răceala și gripa.

Calitățile deosebite ale propolisului sunt date, în principal, de conţinutul său bogat în flavonoide, compuşi din familia polifenolilor care dau colorit plantelor și au puternice proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene.

Excelent antiviral, antiinflamator, propolisul stimulează formarea de anticorpi, fiind extrem de benefic pentru întărirea sistemului imunitar.

Are, de asemenea, acțiune analgezică, antiinflamatoare, antimicrobiană, anestezică și cicatrizantă, este eficient în tratarea febrei, răcelii și gripei, virozelor respiratorii, tusei, bronșitei, pneumoniei, faringitei, sinuzitei, gastritelor și ulcerului de stomac, colitei, enterocolitei, paraziților intestinali, infecțiilor reno-urinare, precum și în tratarea eczemelor infecțioase, micozelor, rănilor deschise și arsurilor, gingivitei, parodontozei și altor probleme ale cavității bucale.

De altfel, studiile recente arată că propolisul distruge 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și alte 30 de tipuri de virusuri.

Mai mult, propolisul acționează eficient împotriva bacteriilor dăunătoare, fără a le distruge pe cele bune, cum se întâmplă cu antibioticele obișnuite.

Propolisul are acțiune dezinfectantă şi antiinflamatoare, fiind utilizat pentru tratarea aftelor, gingivitei, abceselor dentare, parodontozei sau pentru calmarea durerile gingivale și de dinți. El este totodată și o alternativă naturală pentru tratarea ulcerelor și gastritelor.

Propolisul stimulează în același timp refacerea țesuturilor afectate de tăieturi, răni și în special de arsuri, accelerând totodată procesul de regenerare a celulelor sănătoase.

De asemenea, propolisul nu provoacă efecte secundare, stimulând buna funcționare a organismului, în general.

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

7 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

7 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

8 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

8 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

9 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

9 ore ago

Citeste si: