Categories: Ştiri sănătate

Psiholog, despre cazul elevului care a atacat o profesoară: Așa a avut loc transformarea lui

Psiholog, despre cazul elevului care a atacat o profesoară. Cazul elevului de la Colegiul Național „Ion Creangă” din București, care a atacat o profesoară cu un cuțit, a stârnit îngrijorare la nivel național. În acest caz, psihologul Radu Leca  a explicat de ce s-a ajuns aici.

Într-un interviu, realizat în exclusivitate pentru DCNews, psihologul Radu Leca spune că „modul de reacție al minorului face referire la o noțiune extrem de periculoasă denumită: tulburare de comportament”.

„Avem două noțiuni contrare care fac astăzi, din păcate, rezumatul unei dezbateri ce nu ar fi trebuit să aibă loc.

Prima noțiune, din cele două contrare, are legătură cu prezența regulilor în spațiul online, în spațiul virtual și în cadrul jocurilor de tip rețea pe care minorii le accesează după propria lor dorință, oricând și oriunde. Atât timp cât în spațiul online nu există reguli, atunci orice, oricând și oriunde îl poate învăța pe minor să fie extrem de agresiv.

Evenimentul din urmă cu câteva ore, în care un elev, aparent bun la învățătură și stabil emoțional, a atacat cu o furie fantastică unul din profesorii ce fac parte din corpul didactic al Liceului Ion Creangă, ne duce cu ideea, pe noi ca și specialiști, la o transformare ce a avut loc în tăcere. Iar această transformare negativă, în tăcere, poate avea loc exclusiv în cazul în care subiectul, care demonstra că el citește în pauze la adăpostul familiei, a locuit în spațiul online departe de membrii familiei”, explică psihologul.

Certurile și agresivitatea din interiorul familiei – stau sub semnul întrebării

„În partea secundară a ideii ce face astăzi dezbaterea, atât pe platformele de socializare cât și pe structurile de WhatsApp, de comunicare tip chat, are legătură cu modul în care copilul a primit până la momentul atacului atenția cuvenită din partea părinților. În mod special, explicit și sută la sută autentic, un copil reacționează așa cum a reacționat minorul la școală, doar dacă acasă atmosfera este una extrem de încărcată. Și atunci avem două idei care sunt în conflict: certurile și agresivitatea din interiorul familiei – stau acestea sub semnul întrebării pentru moment, și certurile și agresivitatea din spațiul online în care copilul poate a existat. Modul de reacție al minorului face referire la o noțiune extrem de periculoasă denumită: tulburare de comportament”, mai spune Radu Leca.

Psiholog: Jocurile de rețea, o problemă de comportament?

„Această tulburare se activează în prezența atât a discuțiilor rele din casă la care minorul participă activ sau nu, cât și în prezența acțiunilor controversate din interiorul jocurilor de rețea, denumite jocuri video în rețea sau jocuri online în rețea, de tipul Fortnite sau GTA.”, a spus psihologul Radu Leca.

Ce putem face noi pentru a nu mai avea astfel de cazuri în viitor?

„Răspunsul la această întrebare este extrem de simplu și de clar. Obligativitatea apariției noțiunii de polițist virtual, a unui set de reguli care reglementează tot ceea ce înseamnă activitate în spațiul online. Atât eu, cât și colega mea, psihoterapeut Ramona Dumitru, am stabilit să creăm împreună o campanie, și suntem singurii psihologi care au creat această campanie la nivel național, de implementare a celor șapte reguli de funcționare a spațiului online pentru minori.

Mulțumim frumos colaborării cu DCNews, care ne ajută să promovăm această campanie în scopul apărării binelui superior al copilului în spațiul virtual.

Pe primul loc am plasat următoarea idee concretă: accesul în spațiul virtual al unui minor se face doar în baza declarației de acceptare a activității digitale din partea ambilor tutori. Cea de-a doua idee spune că toate activitățile desfășurate de minor în spațiul online trebuie să fie supravegheate de boți pentru a preîntâmpina agresarea lor.

Dacă aceste două tipuri de reguli, ce par a fi doctrinare și dictatoriale, se vor respecta, atunci copiii noștri nu vor mai simți nevoia să aducă la școală arme, cuțite sau obiecte. Sugestiile celor prezenți în spațiul virtual, atât persoane bolnave cât și persoane reticente și îndreptate împotriva sistemului, influențează copiii în așa fel încât aceste obiecte să creeze rău și disensiune.„, a mai spus psihologul Radu Leca.

 

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

25 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

56 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică