Categories: Stil de viaţă

Viciile care pun stăpânire pe om. Cum se poate renunța la ele. Explicațiile psihologului

Vrem, nu vrem trebuie să acceptăm că fumatul, alcoolul, drogurile dulciurile sau cafea sunt vicii care fac parte din viața noastră la un moment dat. Din păcate, de multe ori, fără să conștientizăm acestea pun stăpânire pe noi și ne aduc sentimente ambivalente, de la agonie la extaz și viceversa. Pentru a le putea controla și a le elimina uneori avem nevoie de ajutorul unui specialist.

De ce apar și de unde apar viciile:

Am putea spune că principalul mod de naștere al celor mai multe dintre vicii are la bază un anumit fond emoțional care favorizează apariția acestora. În ceea ce privește fondul emoțional este necesar să avem în vedere mai multe aspecte, dar mai ales existența sentimentului de stimă scăzută. În cele mai multe cazuri atunci când vorbim de startul unui viciu, persoana în cauză se va apuca de acesta pentru că își dorește acceptarea și validarea unui anumit grup sau prieten. De asemenea, poate să se apuce de un viciu din dorința de a-și umple un gol interior deja existent, ambele situații având la bază o stimă scăzută, ne-a explicat psihologul Alex Ștefan.

Cu toate acestea, persoana care deja are un viciu nu se va simți mai confortabil emoțional.

Practic dacă inițial această perioadă de îndrăgostire de noul nostru viciu îți va oferi acceptare, validare, creșterea stimei și sentimentul de apartenență ea nu este constantă. Adică se va modifica în timp, de exemplu atunci când medical afli că trebui să renunți la viciul tău, sau atunci când grupul de prieteni se schimbă și aceștia nu fumează, a mai spus psihologul.

Cum renunți la vicii:

Aceasta este cea mai dificilă parte despre care s-a scris foarte mult. De asemenea, există mulți specialiști care te pot ajuta într-un fel sau altul în demersul tău de renunțare la vicii.

Dar cel mai important element în procesul de renunțare la vicii îl constituie propria motivație. Deși pare greu de conștientizat, motivația este cea care ne-a adus în această situație de a îmbrățișa un viciu și tot ea este cea care ne va scoate, doar că s-a schimbat, este diferita. Oricâte cărți, soluții, sau specialiști ai consulta nu vei ajunge la un rezultat pozitiv dacă nu vei avea tu ca individ o motivație destul de puternică pentru a renunța. Iar motivația ta ține de timp – perioada vieții în care te aflii – dar și de spațiu – de grupul de prieteni în care ne aflăm, de sănătate, de familie, ne-a explicat psihologul.

Unde găsim motivația:

Psihologul susține că motivația ține de fiecare individ în parte, de necesitățile lui individuale, particulare. În aflarea motivație te poate ajuta un psihoterapeut. Acesta te va ajuta să vezi în subconștientul tău viciul și te va consilia astfel încât singur să ajungi la concluzia că viciul constituie o problemă care nu suportă amânare.

Esențial este să-ți stabilești și anumiți pași care te vor ajuta. Astfel, caută o motivație autentică. Stabilește un plan. Vom lua ca exemplu fumatul, iar a renunța la fumat este un întreg proces nu un fapt în sine. În consecință, prima acțiune poate să fie schimbarea locului în care fumezi acasă. Dacă până acum fumai în fotoliu, confortabil la tine în casă, stabilește o nouă regulă: fumezi doar pe balcon. Ca ființe umane suntem foarte comozi și vom căuta întotdeauna să ne facem viața mai ușoară, mai confortabilă, iar cu această regulă fumatul devine deja incomod. Practic, primul pas este făcut. Apoi poți face pasul următor: stabilește zile în care nu fumezi. Urmează recompensa la finalul acestor zile. Dacă toate aceste lucruri nu te fac să renunță, înseamnă că nu ai ales o motivație destul de puternică. Alege alta mai puternică! De ajutor este și suportul familiei dar și consilierea unui psihoterapeut care ne poate ajuta în tot acest proces anevoios, a mai spus psihologul Alex Ștefan.  

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

43 de minute ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

o oră ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

2 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

2 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

3 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică