Doctorul Radu Zamfir: simptomele cancerului de colon, pancreas și stomac

Înaintea Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a publicat cele mai recente estimări privind povara globală a cancerului. De asemenea, OMS a publicat rezultatele unui sondaj realizat în 115 țări, care arată că majoritatea țărilor nu finanțează în mod adecvat serviciile prioritare de îngrijire a cancerului și de îngrijire paliativă, ca parte a acoperirii universale a sănătății (UHC).

Estimările IARC, bazate pe cele mai bune surse de date disponibile în țările din 2022, evidențiază povara tot mai mare a cancerului, impactul disproporționat asupra populațiilor insuficient deservite și necesitatea urgentă de a aborda inegalitățile în materie de cancer la nivel mondial.

În 2022, se estimează că vor exista 20 milioane de cazuri noi de cancer și 9,7 milioane de decese. Numărul estimat de persoane care erau în viață în termen de 5 ani după un diagnostic de cancer era de 53,5 milioane. Aproximativ 1 din 5 persoane dezvoltă cancer în timpul vieții lor, aproximativ 1 din 9 bărbați și 1 din 12 femei mor din cauza bolii.

Trei tipuri majore de cancer în 2022: cancerul pulmonar, cancerul de sân și cancerul colorectal

Noile estimări disponibile pe Observatorul Global al Cancerului al IARC arată că 10 tipuri de cancer cuprind, în mod colectiv, aproximativ două treimi din cazurile noi și din decesele la nivel global în 2022. Datele acoperă 185 de țări și 36 de tipuri de cancer.

Cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent întâlnit cancer la nivel mondial, cu 2,5 milioane de cazuri noi, reprezentând 12,4% din totalul cazurilor noi. Cancerul de sân la femei s-a clasat pe locul al doilea (2,3 milioane de cazuri, 11,6%), urmat de cancerul colorectal (1,9 milioane de cazuri, 9,6%), cancerul de prostată (1,5 milioane de cazuri, 7,3%) și cancerul de stomac (970 000 de cazuri, 4,9%).

Cancerul pulmonar a fost principala cauză de deces prin cancer (1,8 milioane de decese, 18,7% din totalul deceselor prin cancer), urmat de cancerul colorectal (900 000 de decese, 9,3%), cancerul hepatic (760 000 de decese, 7,8%), cancerul de sân (670 000 de decese, 6,9%) și cancerul de stomac (660 000 de decese, 6,8%). Reapariția cancerului pulmonar ca fiind cel mai frecvent cancer este probabil legată de persistența consumului de tutun în Asia.

Radu Zamfir: simptomele cancerului de colon, pancreas și stomac

Radu Zamfir este chirurg la Spitalul Fundeni. El a supraviețuit tragediei aviatice din Munții Apuseni, care s-a produs la începutul anului 2014, în care pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața.

Radu Zamfir, care încă mai poartă geaca pe care a avut-o la momentul tragediei din Apuseni, a vorbit despre cea mai cumplită boală, cancerul, într-un interviu pentru LiveDoc.

„Ideal este să găsești pacientul în etapa cea mai incipientă a bolii, când tumora s-a dezvoltat doar pe mucoasă. Atunci tratamentul e mai simplu, poate fi și endoscopic, o rezecție endoscopică putând rezolva problema.

Dar de obicei, la noi în țară, aceste neoplazii sunt găsite în stadii avansate care necesită rezecții de organ, uneori din cauza extinderii la organele învecinate necesitând și rezecții ale metastazelor din alte organe, cum ar fi cele hepatice.

Dar pacienții trebuie convinși că există metode a de a lupta a cu cancerul în toate stadiile bolii. Evident, stadiul cel mai bun e cel în care leziunea poate fi rezolvată chirurgical, dar dacă nu se poate rezolva chirurgical leziunea, există chimioterapie, radioterapie care tratează aceste extinderi ale neoplaziei”, a explicat chirurgul.

Factori care influențează apariția bolii

Printre factorii care favorizează îmbolnăvirea se numără alimentația haotică, alimentele procesate care au un conținut crescut de nitrozamine și nitrozamide, consumul exagerat de carnea roșie.

Cum cel mai simplu e să previi, dr. Zamfir recomandă dieta mediteraneeană bogată în pește, cereale integrale, legume care are rol protectiv împotriva cancerelor digestive.

Simptomele care trebuie să-ți dea de gândit

Cât despre simptome, medicul a explicat că ar trebui să ne prezentăm la un control medical atunci când observăm o scădere în greutate inexplicabilă, paloare, lipsa poftei de mâncare, sau scaune cu sânge.

„Chiar și cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui să înceapă totuși să facă o colonoscopie începând cu vârsta de 50 de ani deoarece cancerul nu ocolește pe nimeni”, a avertizat doctorul.

Dacă există rude de gradul I care au avut boala sau dacă există o polipoză familială, investigațiile ar trebui făcute mai devreme și mai des.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

3 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

3 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

4 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

4 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

5 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

5 ore ago

Citeste si: