Categories: Ştiri sănătate

Rafila face anunţul de ultimă oră în procesul intentat de Pfizer: „Sper să avem succes, este o dorinţă a mea”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat ultimele demersuri făcute de România în litigiul cu compania Pfizer privind achiziţia de vaccinuri. Potrivit acestuia, s-a finalizat procedura de alegere a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles.

”Guvernul României a aprobat ca Ministerul Finanţelor să reprezinte statul român în acest litigiu commercial şi în alte litigii. Din câte ştiu, s-a finalizat procedura de alegere de selecţie a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles, în acest proces, aşa că suntem pe drumul cel bun. Important este ca lucrurile astea să se întâmple cât mai rapid, având în vedere că în 20 de februarie este prima înfăţişare”, a spus ministrul.

El a precizat că Ministerul Sănătăţii este pregătit să ofere întreaga informare şi documentele care sunt necesare firmei de avocatură ca să reprezinte România.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pfizer cere despăgubiri de o jumătate de miliard de euro

România se află într-o bătălie juridică cu gigantul farmaceutic Pfizer din cauza achiziționării a 28 de milioane de doze de vaccin COVID-19 în timpul pandemiei de COVID-19. Procesul ar putea costa țara noastră cel puțin o jumătate de miliard de euro.

Conform termenilor contractului, dacă România nu reușește să achiziționeze cantitatea convenită, trebuie să despăgubească Pfizer pentru cel puțin jumătate din doze, ceea ce înseamnă 550 de milioane de euro.

„Sper să avem succes, este o dorinţă a mea”

”Este un sumă foarte mare sper să avem succes, este o dorinţă a mea. Eu nici în momentul de faţă nu cunosc toate detaliile legate de contract, Comisia Europeană cu firmele furnizoare, dar firma care reprezintă România va avea acces la acest document pentru că el constituie cu siguranţă un element important în baza procesuală pentru litigiu care se va judeca”, a subliniat Rafila, potrivit News.ro.

Ministrul a mai precizat că el nu a dat niciun fel de comandă la Pfizer. ”Este vorba de un angajament contractual al României care a fost asumat în mai 2021. Comanda  ne-a permis să vindem o parte din doze, dacă nu făceam acest lucru, suma era mai mare decât 550 de milioane de euro”, a explicat Rafila.

Recent Posts

Un medic dermatolog atrage atenția că alunițele care se pot transforma în cancer au aceste caracteristici

Alunițe cancerigene. Nu neglijați alunițele, nu amânați vizita la dermatolog și, în niciun caz, nu…

27 de minute ago

Câți bani primesc în plus la pensie românii cu vechime în muncă grupa I sau II

Conform noii legi a pensiilor, pensionarii care au lucrat în grupa I sau II pentru…

o oră ago

„Mi-am văzut propriul cancer în oglindă și mi-a salvat viața”. Dezvăluirile unui medic oncolog

Un doctor pncolog și-a observat propriul cancer în oglindă, iar asta i-a salvat viața la…

o oră ago

Pacienții și medicii vor putea accesa de pe telefon cardul de sănătate

Cardul de sănătate va putea fi accesat de pe telefon. Bogdan Ivan, ministrul cercetării, inovării…

2 ore ago

Horoscop RUNE 13-19 mai. Mihai Voropchievici anunță zodia favorizată a săptămânii; „Are protecție TOTALĂ”

Horoscop rune 13-19 mai. Numerologul Mihai Voropchievici vine cu vești deosebit de favorabile pentru nativii…

2 ore ago

Citeste si: