Categories: Expertul zilei

Răzbunarea, arma prostului? Psihoterapeut: Pare dulce, dar e o mocirlă

Este răzbunarea arma prostului? Psihoterapeutul Beatrice Enăchescu spune că răzbunarea pare dulce, dar e o mocirlă.

Este într-adevăr răzbunarea arma prostului? Este benefică sau păguboasă pentru bunăstarea noastră generală? Este răzbunarea o „armă” sau nu, funcție de unghiul din care privește problema? Ce înseamnă, până la urmă, „Răzbunarea e arma prostului”?

Virgil Munteanu: „Văd răzbunarea ca pe o formă de contracarare”

Invitatul emisiunii, Virgil Munteanu, director Editura Evenimentul Zilei și Capital, a dezvăluit în emisiunea DocPlay că răzbunarea nu poate fi aplicată unui om inferior.

Răzbunarea poate fi o opțiune în cazul în care cei în cauză sunt la același nivel. Această răzbunare-contracarare este chiar indicată, pentru a semnaliza faptul că nu ești de acord cu tratamentul care-ți este aplicat.

„Răzbunarea e arma lașului, dacă pot să spun așa. Din punctul meu de vedere, există momente și momente. Dacă ar fi să mă răzbun pe un om care-mi este, clar, mult inferior mie, mi s-ar părea că într-adevăr s-ar putea aplica cu „Răzbunarea e arma prostului”. Pentru că în momentul ăla, dacă eu conștientizez lucrul ăla și încep să mă bat cu unul căruia îi sunt din toate punctele de vedere net superior, da, mi se pare că atunci s-ar putea aplica.

Dacă, în schimb, într-adevăr, cineva mi-a făcut rău și este la același nivel cu mine, sincer, pentru a nu găsi o formă poate mult spus răzbunare, dar de contracarare, mi s-ar părea că aș fi eu prostul. Contracararea implică o formă de răzbunare. Din punctul meu de vedere este o formă de a mă apăra și de a spune „Stai în banca ta, că nu-ți permit s-o faci și a doua oară. Și dacă e să intrăm în conflictul ăsta, putem lupta împreună”, a spus Virgil Munteanu.

Elena Oceanu: „Un om mi-a făcut un rău, la rândul meu îi fac rău”

Elena Oceanu, realizatorul emisiunii DocPlay, a adus, de asemenea, în discuție ideea de „Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”. Cu alte cuvinte, are răzbunarea o scuză morală. Poate fi folosită răzbunarea în scopuri educative?

„Care este diferența dintre răzbunare și a răspunde cu aceeași monedă? Adică, un om mi-a făcut un rău, la rândul meu îi fac rău. Îi arăt cum m-am simțit eu. Vreau să simtă același lucru pe care l-am simțit eu. Ca să învețe o lecție, să nu mai facă altă dată. Și să înțeleagă că există o limită”, a declarat Elena Oceanu.

Întrebarea pe care ne-o punem cu toții, atunci când ni s-a făcut o nedreptate evidentă, fie dramatică, fie de proporții mai mici, este aceea dacă ar trebui să luăm situația în propriile mâini și să ne facem dreptate.

Psihoterapeut: Răzbunarea pare dulce, dar e o mocirlă

Omul păgubit/ nedreptățit/ înjosit pe nedrept se întreabă „Oare să-mi fac singur dreptate?”, ceea ce, de fapt, ar însemna o răzbunare. Sau, „Oare să aștept ca viața sau Dumnezeu să facă dreptate?”, ceea ce, dincolo de răbdarea și abținere, înseamnă de fapt tot un fel de răzbunare, doar că nu este venită din partea persoanei respective.

„Noi suntem într-un Univers în care se aplică niște legi. Fizice, în primul rând. Principiul acțiunii și reacțiunii. Ce încerc să spun este următorul lucru. A sta în banca ta și a impune limite sănătoase este un act de curaj. A te răzbuna înseamnă, pur și simplu, a intra în mocirla celuilalt”, este de părere psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.

Psihoterapeut: „Aceste emoții nu ne dau voie să ne trăim viața”

Ce înseamnă să nu-i răspunzi cuiva care îți face rău cu agresivitate, dar cu fermitate? David Hawkins, doctor în medicina și filosofie, a studiat și experimentat zeci de ani nivelele de conștiință și a descoperit o scară logaritmică ce echivalează cu diferite nivele energetice corespunzătoare.

Astfel, fiecare nivel de dezvoltare a conștiinței îți determină gradul de fericire, emoțiile pe care le simți de obicei, procesele ce au loc în interiorul tău și viziunea generala asupra vieții. Exista 17 niveluri de conștiință, de la 0 la 1000,  8 dintre ele sunt distructive, iar 9 constructive.

„Sub 200, avem emoțiile de vibrație joasă: furie, ură, răzbunare, neputință, rușine, vinovăție. Toate aceste emoții nu ne dau voie să ne trăim viața. Toate aceste emoții ne conduc. Putem să avem orice, toată frumusețea pământului… Nu putem să simțim acea frumusețe, în momentul în care noi suntem sub vibrație 200. Pentru că aceste emoții ne macină pe interior”, a dezvăluit Beatrice Enăchescu, fondatorul „Viața la prezent”.

Răzbunarea poate fi evitată prin fermitate

Ce este de făcut, în această situație?

„În momentul în care cineva mă agresează e clar că el este sub nivel 200. E clar că este într-o vibrație foarte joasă. Eu, în acest moment am capacitatea de a alege. Dacă eu aleg să-i răspund în aceeași formă, pur și simplu mă duc în mocirla lui. Asta fac. Renunț la orice emoție aș putea s-o manifest și mă duc în mocirla lui.

În schimb, având posibilitatea să înțeleg ce se întâmplă și atunci pot să mă ridic peste 200. Să-i înțeleg neputința acelui om, că mă jignește, că-mi vorbește urât, că mă agresează. Vorbim de agresiune în condițiile în care nu stau să mă bată.

Mă ridic deasupra, la curaj, la fermitate. Fermitatea înseamnă „Pe aici nu se trece”. Din punctul meu de vedere, nu știu dacă se merită să ignori astfel de situații, depinde de la caz la caz. De ce? Pentru că persoana respectivă s-ar putea s-o considere un act de slăbiciune și să continue să te agreseze”, a mai spus Beatrice Enăchescu.

 

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

22 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

52 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică