Categories: Ştiri sănătate

Reacțiile adverse severe ale vaccinului anticoronavirus: Sunt rare și nu au provocat decese! În ciuda controverselor, specialiștii recomandă vaccinul

În ultimele săptămâni, mai multe state au început campaniile de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. În urma evenimentului, s-a constatat că unele formule pot provoca reacțiile adverse severe de tip șoc anafilactic. Ce s-a aflat, între timp, despre aceste efecte adverse?

Potrivit Reuters, două dintre primele persoane imunizate cu vaccinul Pfizer-BioNTech au manifestat efecte adverse, după prima zi de la administrare. Se pare că reacțiile adverse severe sunt asociate cu antecedente medicale, ambele persoane având un istoric semnificativ de alergii.

Răzvan Cherecheș, profesor universitar în cadrul Universității Iowa, S.U.A și director al Departamentului de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai, dezvăluie noi informații despre efectele vaccinului mRNA, frecvența acestora și riscurile pe care le reprezintă, conform unei publicări pe pagina sa de Facebook.

„Din cele peste 270.000 de vaccinuri administrate în SUA, au fost 6 reacții alergice severe (niciunul dintre cazuri nu a decedat). Se cercetează acum dacă reacțiile alergice au fost cauzate de polietilenglicol (utilizat în nanoparticulele grăsoase care protejează ARN-ul mesager din vaccin).
Produsul este utilizat în pasta de dinți, șampon, laxative și, se pare, un număr că aproximativ 7% din populație au un număr de anticorpi la polietilenglicol suficient de mare pentru o reacție alergică.
În vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer și Moderna), cantitatea de polietilenglicol este de câteva ori mai mică decât pragul necesar pentru o reacție alergică.
Situația este monitorizată cu atenție în SUA de către FDA și National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Care este părerea sa personală despre vaccin?

„Nu sunt motive de îngrijorare – recomandarea este doar ca persoanele care au avut anterior reacții alergice să mai rămână 30 minute după administrarea vaccinului în centrul de vaccinare. Eu rămân la fel de hotărât să mă vaccinez, numărul de reacții alergice severe este extrem de mic (este mai mare riscul să mori de infecție COVID-19 dacă ai peste 20 de ani)”, a susținut Răzvan Cherecheș.

 

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

19 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

49 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică