Sari la conținut

De ce este vaccinul anti-COVID sigur, deși a fost dezvoltat foarte rapid?

În contextul pandemic actual, vaccinul poate fi singura șansă pentru a ne recăpăta independența și normalitatea. Cu toate acestea, multe persoane sunt sceptice în privința imunizării, din cauza posibilelor efecte adverse. De ce este vaccinul anti-COVID sigur, în ciuda timpului restrâns de cercetare și dezvoltare?

Potrivit expertului Adrian Marinescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, vaccinul anti-COVID are toată susținerea cercetătorilor din punct de vedere al eficacității și siguranței. În ciuda controverselor despre posibilele efecte adverse, medicul a declarat pentru Realitatea, în timpul unei emisiuni televizate, că vaccinul nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Mai mult de atât, el explică de ce este vaccinul anti-COVID sigur.

”Ne doream foarte mult să avem cât mai repede vaccinul, reprezentând acea luminiță de la capătul tunelului. Primii care se vor vaccina vor fi medicii din prima linie și este un mesaj care spune că vorbim de un vaccin cât se poate de sigur, obținut în timp record, care are foarte puține reacții adverse. Voi fi primul dintre cei care se vor vaccina”, a susținut expertul Adrian Marinescu.

În privința posibilelor pericole, cu toate că a fost dezvoltat într-un timp foarte scurt, vaccinul este cât se poate de sigur, afirmă medicul. Totuși, ca la orice produs de acest tip, pot exista reacții adverse minore.

„Nu există medicament și vaccin care să nu aibă și un minim de reacții adverse. Prin comparație cu altele, vaccinul împotriva Sars-Cov-2 are mai puține reacții adverse. Trebuie să înțelegem că aceste reacții adverse sunt foarte rare. E vorba de reacții imediate, când simptomatologia mimează practic boala. De exemplu, pacientul poate avea febră sau dureri de cap, dar aceste simptome dispar într-un interval scurt de timp. Chiar și pentru minoritate, cei care vor avea aceste simptome, nu vor fi fi reprercusiuni ulterioare”, a declarat Adrian Marinescu.

De altfel, perioada restrânsă de timp nu diminuează potențialul benefic al vaccinului. Iată de ce!

„Vaccinul s-a obținut repede pentru că familia din care face parte, coronavirusul, a fost studiată în anii trecuți”, a afirmat medicul.

Cu alte cuvinte, formula vaccinului, deja existentă pentru alte tipuri de coronavirusuri, a fost doar adaptat tulpinei SARS-CoV-2. Astfel, timpul de cercetare a fost diminuat considerabil.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel