Categories: Stil de viaţă

Reguli pentru o bună siguranță alimentară. Cum eviți bolile cauzate de mâncăruri pregătite necorespunzător?

Regulile de siguranță alimentară sunt responsabile pentru prevenirea bolilor cauzate de alimente pregătite în mod necorespunzător. Anumite alimente se pot consuma proaspete, ca atare, însă tratamentul termic este esențial în gătirea altor tipuri de produse pentru a elimina riscul de contaminare. 

Boala de origine alimentară este o afecțiune transmisă prin alimente și cauzată de agenți biologici (bacterii, virusuri, paraziți) sau de substanțe chimice de origine bacteriană, numite toxine.

Anumite alimente pot fi contaminate cu agenți infecțioși, dăunători organismului, motiv pentru care este esențial să fie eliminate prin procesul de preparare termică.

Reguli generale de siguranță alimentară

Lygia Alexandrescu, nutriționist, dezvăluie la Antena 3 care sunt principalele reguli de siguranță alimentară, esențiale pentru a evita riscul de a dezvolta o boală de origine alimentară.

Alegeți alimentele procesate pentru siguranță

Există anumite tipuri de alimente care sunt sigure în forma lor naturală, cum ar fi fructele și legumele, care necesită în mod normal doar o spălare atentă cu apă curată. Cu toate acestea, anumite tipuri de alimente nu sunt sigure până când nu au fost procesate într-un mod anume. Un bun exemplu este laptele. Laptele pasteurizat este mai sigur de consumat decât laptele crud.

Gatiti bine alimentele!

Este deosebit de important ca alimentele crude, cum ar fi carnea, să fie gătite bine pentru a se asigura că toate bacteriile, virusurie și germenii sunt complet eliminati. Alimentele trebuie să atingă temperatura centrală de min 75 ° C.

Gatiti doar cantitatea strict necesara si consumați imediat alimente gătite

Păstrați cu grijă alimentele gătite la 0 ° C și 5 ° C

Reîncălziți bine alimentele gătite

Reîncălzirea mâncărurilor gătite trebuie făcută temeinic, pentru a ne asigura că alimentele sunt fierbinți pentru a elimina orice potentiala bacterie.

Evitați contactul între alimentele crude și alimentele gătite

Alimentele gătite nu trebuie să intre în contact cu alimentele crude. De exemplu, folosirea unui cutit pentru tăierea cărnii crude și apoi folosirea aceluiași cutit pentru a pregăti mâncarea gătită, va permite bacteriilor din carnea crudă să se transfere în mâncarea gătită, rezultând o contaminare încrucișată. Acest lucru poate fi foarte periculos.

Spălați-vă mâinile în mod repetat

Este important să vă spălați pe mâini înainte de gătit, între sarcini de gătit și după gătit, pentru a reduce posibilitatea ca bacteriile din mâini să fie transferate în mâncare. Dezinfectantul pentru mâini poate fi util pentru spălarea mâinilor, dar nu este la fel de eficient ca săpunul și apa calda.

Păstrați curate toate suprafețele bucătăriei

Toate suprafețele, echipamentele, ustensilele și zonele cu care alimentele intră în contact trebuie curățate temeinic pentru a se asigura că nu poate apărea contaminarea încrucișată între alimente și pentru a se asigura că germenii din zona înconjurătoare nu pot contamina alimentele.

Protejați alimentele de insecte, rozătoare și alte animale

Folosiți apă de calitate sigură

Apa sigură este esențială. Apa este necesară la pregătirea alimentelor, de la spălarea fructelor și legumelor până la fierberea alimentelor”, dezvăluie nutriționistul.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

6 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

7 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

7 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

8 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

8 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

9 ore ago

Citeste si: