Sari la conținut

Un obiect pe care îl folosești zilnic conține mii de bacterii și microbi. Iată pericolul ascuns din bucătăria ta și cum să te protejezi

Sursa: Unsplash

Anumite articole și obiecte de uz casnic te pot îmbolnăvi dacă nu sunt utilizate și dezinfectate periodic. Acestea pot conține mii de bacterii și microbi, agenți patogeni care îți pot afecta sănătatea în moduri neașteptate. Iată care este pericolul ascuns din bucătăria ta și cum să reduci riscurile de îmbolnăvire.

Bureții de bucătărie, frecvent utilizați pentru spălarea vaselor și articolelor utilizate în prepararea mâncărurilor sunt un mediu perfect pentru dezvoltarea microbilor și bacteriilor. Deoarece pot capta resturi alimentare și sunt adesea umezi, bureții de bucătărie pot constitui un mediu propice pentru dezvoltarea agenților patogeni, dăunători pentru sănătate.

Bureții de bucătărie conțin mii de bacterii și microbi

Pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire și pentru o utilizare sigură, este necesar să dezinfectezi periodic bureții de bucătărie.

Bacterii precum E.coli, Staphylococcus aureus și Salmonella pot supraviețui în bureți pentru ore sau chiar zile de la primul contact. Din acest motiv, este indicat să dezinfectezi frecvent aceste ustensile.

Conform Dr. Philip Tierno, profesor de microbiologie și patologie clinică la Universitatea din New York, „cel mai murdar obiect din casa ta nu este scaunul WC sau coșul de gunoi, ci buretele mic pe care îl folosești pentru a spăla vasele”, scrie Doza de Sănătate.

Bureții de bucătărie prezintă găuri mici ce facilitează îndepărtarea reziduurilor, dar care rețin murdărie și microorganisme.

Detergentul de vase obișnuit nu este destul de eficient pentru o curățare intensă și este indicat să apelezi la alte metode. Această acțiune este necesară și eficientă pentru a elimina microorganismele care pot infesta bureții de bucătărie.

Cum dezinfectezi bureții de bucătărie?

Potrivit unui studiu realizat de Agenția Guvernamentală pentru Cercetare în Domeniul Agriculturii a Statelor Unite, în 2007, cea mai bună metodă este tratamentul termic. Următoarele cele mai eficiente metode sunt înmuierea în zeamă de lămâie și igienizarea bureților în mașina de spălat vase pentru un ciclu întreg.

Pentru a dezinfecta bureții de bucătărie cu ajutorul cuptorului de microunde, nu trebuie decât să clătești buretele cu apă curată și să-l pui în acest dispozitiv. Încălzește buretele la temperatură maximă pentru două minute, iar acesta va fi din nou curat.

În plus, ține seama de următoarele sfaturi:

  • Curăță bureții de bucătărie după fiecare utilizare.
  • Achiziționează doi bureți de bucătărie și utilizează unul diferit de fiecare dată când speli vasele. În acest mod, vei utiliza mereu un burete curat.
  • După ce ai spălat vasele, verifică buretele și îndepărtează orice reziduuri alimentare pe care le observi.
  • Lasă buretele să se usuce după fiecare utilizare pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
  • Dacă ustensilele sau vasele tale sunt unsuroase din cauza grăsimii animale, șterge-le mai întâi cu un șervețel de unică folosință înainte de a utiliza buretele.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel