Revoluţionar! Un simplu test de sânge poate depista 50 de tipuri de cancer. Analiza ar putea fi făcută şi în cabinetele medicilor de familie

Specialiştii britanici de la NHS lansează în premieră mondială un test de testare a sângelui pentru 50 de tipuri de cancer.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford spun că rezultatele ar putea revoluţiona evoluţiei medicinei, acest tip de analiză putând să devină o rutină inclusiv în cabinetele medicilor de familie, în scop preventiv.

Cum poate salva omenirea testul Galleri

Testul a dezvăluit corect două din trei tipuri de cancer în rândul a 5.000 de persoane din Anglia sau Țara Galilor care s-au prezentat la medicul de familie cu simptome suspecte.

În 85% din cazurile pozitive, testul a identificat și locul inițial al cancerului. „Acest studiu este primul pas în testarea unui nou mod de a identifica cancerul cât mai repede posibil, fiind pionierat de NHS, detectarea precoce a cancerului este vitală, iar acest test ne-ar putea ajuta să depistăm mai multe tipuri de cancer într-un stadiu incipient și să ajutăm la salvarea a mii de vieți”, a spus și directorul național al NHS pentru cancer, profesorul Peter Johnson.

Acest test, numit testul Galleri, caută modificări distincte în bucăți de cod genetic care se scurg din diferite tipuri de cancer. Depistarea precoce a cancerului tratabil poate salva vieți. Adesea, pacienții au simptome, cum ar fi pierderea în greutate, cu o serie de cauze posibile și necesită mai multe teste și vizite la spital.

Mai mult de 350 dintre cei care au participat la studiu, cel mai mare studiu de acest gen efectuat pe pacienți cu simptome suspecte de cancer, au fost ulterior diagnosticați cu cancer, folosind metode tradiționale precum scanările și biopsiile.

În urma studiului s-a demonstrat că 75% dintre cei care au ieșit pozitiv la testul de sânge s-au dovedit a avea cancer, iar 2,5% dintre cei care au avut rezultate negative la testul de sânge au fost găsiți ca având cancer.

Deși nu este suficient de precis pentru a „exclude cancerul”, testul a fost foarte util pentru pacienți, cercetătorul principal, profesorul Mark Middleton, a declarat pentru BBC News.

Acurateţe a diagnosticului de 85%

„Testul a avut o precizie de 85% în detectarea sursei cancerului, iar acest lucru poate fi foarte util, deoarece de multe ori nu este imediat evident, atunci când ai pacientul în fața ta, ce test este necesar pentru a vedea dacă simptomele sale sunt cauzate de cancer. Cu această predicție a testului, putem decide dacă să comandăm o endoscopie sau o scanare și să ne asigurăm că facem testul corect de prima dată”, a spus el.

Rezultatele vor fi prezentate la conferința Societății Americane de Oncologie Clinică, la Chicago. Mai mult, NHS a folosit testul Galleri, dezvoltat de compania californiană Grail, la mii de persoane fără simptome, pentru a vedea dacă poate detecta cancere ascunse.

Rezultatele inițiale sunt așteptate anul viitor și, dacă va avea succes, NHS din Anglia intenționează să extindă implementarea la încă un milion de persoane în 2024 și 2025. Testul este „deosebit de bun pentru depistarea cancerelor greu de depistat, cum ar fi cele de cap și gât, intestin, plămâni, pancreas și gât”, spun cercetătorii.

Multe teste de screening pentru cancer sunt concepute pentru a căuta o tumoră într-un anumit organ, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân. Unele teste de screening caută, de asemenea, un marker de cancer specific dintr-un anumit organ – acesta este cazul antigenului specific de prostată utilizat în depistarea cancerului de prostată.

Celulele devin canceroase atunci când apar mutații genetice, care modifică expresia genelor legate de repararea ADN-ului și duce la creșterea lor necontrolată, formându-se o tumoare. Testul Galleri funcționează prin secvențierea metilării ADN-ului din întregul genom. Datele găsite sunt apoi analizate folosind algoritmi produși de învățarea automată pentru a determina dacă ADN-ul canceros este prezent și de unde provine.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

9 minute ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

40 de minute ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

o oră ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

2 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

2 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

3 ore ago

Citeste si: