Categories: Expertul zilei

Riscurile la care te expui atunci când mesteci gumă de mestecat

Guma de mestecat – unul din dulciurile preferate ale oamenilor, care conform reclamelor de la TV te ajută să îți cureți dinții și să îți menții o respirație proaspătă o perioadă îndelungată de timp.

Pe lângă avantajele mestecatului gumei, există și o serie de dezantaje asupra cărora medicii stomatologi ne atrag atenția.

Printre ingredientele de bază ale acestui produs de sinteză se numară coloranții alimentari artificiali, glicerolul, agenții de îngroșare și glazurare – guma de caruba, guma arabică, guma guar, guma Xantan. Acestea sunt substanțe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică, traduse în limbajul cotidian drept E-uri.

Mestecatul gumei ne afectează articulația dintre osul mandibular și craniu

Doctorul stomatolog Lorelei Nassar: „În timpul masticaţiei se secretă o cantitate crescută de salivă, care spală dinţii, astfel că guma este de ajutor în acest sens. Însă, în ce priveşte articulaţia dintre osul mandibular şi craniu, guma e un dezastru.

De obicei, mestecăm zilnic de aproximativ 5000 ori însă, folosind guma, ciclurile masticatorii se dublează sau triplează, solicitând articulaţia la maximum, în timp. Mai exact, este acelaşi lucru ca suprasolicitarea genunchilor la alergătorii de distanţe lungi.

Recomand mai degrabă să fie consumat un măr sau un morcov, decât mestecarea unei gume. Se obţine acelaşi efect de autocurăţare, dar fără disconfortul articular.”

Guma de mestecat poate duce la probleme gastro – intestinale

Atunci când mestecăm gumă, înghițim aer în exces, iar acest proces poate duce la dureri abdominale, balonări și sindromul intestinului iritabil.

Mestecatul gumei nu e nimic altceva decât o „minciună” pentru organism, pentru că stomacul așteaptă ca ceea ce mestecăm să ajungă în stomac. Ei bine, asta nu se întâmplă. Sunt activați amăgitor doar acizii gastrici și enzimele. Anume acest lucru, în opinia medicilor, poate provoca balonare și supra-producție de suc gastric.

Sucraloza, un îndulcitor artificial, derivat din zahăr, duce la scăderea ponderii celulelor roșii din sânge, infertilitate masculină, mărirea anormală a rinichilor și la avorturi spontane.

Stimuelază creșterea în greutate a corpului. Și asta se întâmplă tot din cauza îndulcitorilor artificiali care sporesc senzația de foame și consumul de alimente de tip fast-food.

Îndulcitorii artificiali stimulează creșterea poftei față de carbohidrați și, direct, stocarea de de grasime în organism.

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică