România NU are programe de depistare a cancerului colorectal

România NU are programe de depistare a cancerului colorectal, dar unul dintre cele mai răspândite. Este și una dintre principalele cauze de deces. 

Suntem printre puținele țări din Europa în care nu există un program național de screening pentru cancerul colorectal, a spus dr. Daciana Toma pentru Doctorul zilei. 

Vorbim totuși de o afecțiune care generează multă suferință și curmează vieți dacă nu este depistată la timp.

Din păcate, în România, datele sunt alarmante: cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat (dupa cancerul pulmonar) – 13,3% și este responsabil pentru 12,4% dintre decesele cauzate de cancer.

Supraviețuirea la 5 ani de la diagnosticare este de 91% pentru cancerele colorectale diagnosticate în stadiul incipient, dar scade către 15% pentru cancerele în faze avansate (metastazate).

Și la nivel mondial, acest tip de cancer este printre principalele cauze de deces.

Pe de altă parte, este unul dintre cancerele care pot fi vindecate cu un tratament adecvat, făcut la timp.

„Acum este momentul să ne verificăm starea de sănătate, să ne acordăm o șansă.

Să învățăm să prevenim în loc de a acționa de abia atunci când lucrurile sunt extrem de complicate”,

a menționat dr. Daciana Toma, medic primar medicină de familie, coordonator medical în proiectul ROCCAS II.

Cancerul colorectal, una dintre principalele cauze de deces

De altfel, și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage semnale de alarmă referitor la acest tip de cancer care face ravagii în toată lumea.

Astfel, cancerul colorectal este unul dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Referitor la cancerul colorectal (cancer cu localizare la nivelul intestinului gros – la nivelul colonului și/sau rectului), OMS atrage un semnal de alarmă pentru că, la nivel mondial, cancerul este una dintre cauzele principale de deces.

„Starea de sănătate este importantă pentru fiecare dintre noi și în mare măsură depinde de noi înșine dacă reușim să o menținem.

Ca să ne menținem starea de sănătate trebuie să prevenim apariția bolilor și să le depistăm timpuriu dacă acestea vor fi apărut”, mai spune dr. Daciana Toma pentru Doctorul zilei.

România este codașa statelor europene în multe… Iar programele de screening ce ar depista cancerul colorectal lipsesc de la noi. De ce? De ce suntem în coada Europei?

Cât de important este screening-ul

Prin screening se înțeleg acele măsuri care permit depistarea unei boli înainte de a fi clinic manifestă.

Adică, un pacient care are riscul de a face o anumită boală, dar nu are nici un fel de simptome, va face screening pentru a vedea dacă nu cumva boala a apărut.

„Să depistezi o boală în această etapă face diferența între viață și moarte, de cele mai multe ori!”, a semnalat dr. Daciana Toma.

Din păcate, situația ar trebui să ne pună pe gânduri cel puțin… De ce?

„Situația epidemiologică a ultimilor doi ani a agravat situația pacienților care sunt la risc de a face cancer colorectal, atât prin neglijarea factorilor de risc, dar mai ales prin nediagnosticarea la timp”, a mai explicat sr. Daciana Toma.

Avantajele pentru pacienți sunt multiple:

  • efectuarea testului FIT reprezintă o șansă pentru depistarea precoce a cancerului colorectal
  • asigurarea prin proiect, gratuit, a tuturor investigațiilor necesare pentru stabilirea diagnosticului (test FIT, colonoscopie, examen histopatologic)
  • derularea primelor etape la cabinetul medicului de familie
  • efectuarea colonoscopiei în cadrul Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”
  • posibilitatea de a efectua testarea gratuită chiar și în cazul pacienților neasigurați

Care sunt factorii de risc pentru cancer colorectal

Potrivit dr. Daciana Toma, factorii de risc pentru cancerul colorectal sunt frecvent întâlniți în populația generală, mai ales cu înaintarea în vârstă (îmbătrânirea fiind în sine un factor de risc):

  • obezitatea
  • diabetul
  • sedentarismul
  • consumul crescut de carne roșie, de alimente procesate, bogate în grăsimi, săracă în fibre
  • consumul crescut de alcool
  • fumatul
  • istoric familial de cancer colorectal
  • istoric personal de leziuni precanceroase colorectale, de cancer sau anumite boli inflamatorii intestinale

Din nefericire, modul de manifestare a cancerului colorectal este atât de nespecific, încât dacă pacienții nu parcurg procesul de screening, mai probabil boala va fi diagnosticată de abia în stadii avansate.

Iată care sunt cele mai frecvente simptome:

  • prezența sângelui în materiile fecale
  • alternanța episoadelor de constipație cu episoadele de diaree
  • durere
  • anemie
  • paloare
  • oboseală
  • scădere în greutate

Nu de puține ori boala este asimptomatică. Pe de altă parte, aceste simptome apar și în alte afecțiuni, motiv pentru care diagnosticul corect poate să întârzie.

Colonoscopia este considerată ca fiind testul „gold standard” pentru diagnosticarea cancerului colorectal.

O veste bună…

Chiar dacă poate prea târziu pentru unii dintre pacienții care au pierdut lupta cu boala…, a fost demarat un program de screening. Să sperăm că va salva multe vieți!

„Faptul că în acest moment este în derulare un program de screening dă o șansă la viață oricăruia dintre cei care pot accesa acest program, pentru că depistarea timpurie a leziunilor precanceroase, respectiv a cancerului colorectal, dă șansa ca pacienții să facă la timp tratamentul care poate vindeca boala.

Este vorba despre proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Bucuresti-Ilfov”,

cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, axa prioritară 4: incluziunea socială şi combaterea sărăciei, contract nr. POCU/757/4/9/136824”, a menționat dr. Daciana Toma.

Parteneri în acest proiect sunt Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” (SUUMC) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Cine poate beneficia de screening

În cadrul acestui proiect, orice persoană cu vârstă între 50-74 de ani care are domiciliu stabil sau de reședință în București sau Ilfov, indiferent dacă este asigurat sau nu, se poate adresa medicului de familie (afiliat în proiect) pentru a fi introdus in proiect.

Introducerea in proiect presupune înregistrare de date personale și parcurgerea unui chestionar.

Ulterior i se înmânează un kit-ul de testare (test FIT – test imunochimic fecal – depistarea sângelui în materiile fecale), urmând ca pacientul să facă recoltarea la domiciliu și să returneze testul la cabinetul medicului de familie.

Dacă rezultatul este pozitiv (s-a identificat prezența sângelui în fecale), se recomandă efectuarea colonoscopiei.

Pacienții care au risc crescut de cancer colorectal vor fi îndrumați direct către colonoscopie, a mai explicat dr. Daciana Toma.

În cadrul proiectului, examenul colonoscopic se efectuează la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, cu anestezie generală.

Rolul echipei de la COPAC este să ajute deopotrivă, medici și pacienți, pe tot parcursul acestui proiect.

Datele înregistrate până în acest moment ar trebui să constituie argumente solide pentru orice pacient eligibil în proiect.

„Conform raportului din 19.06.2022, în regiunea București-Ilfov au fost înrolați 3524 de pacienți. Dintre aceștia, 88 de pacienți (2,5%) au fost identificați ca având risc crescut și au fost îndrumați direct către colonoscopie.

Dintre testele FIT efectuate, 5,66% au avut rezultat pozitiv. Aceștia sunt pacienți care fără să fi avut nici un semnal de alarmă, nici o îngrijorare legată de cancerul colorectal, iată că au suspiciunea de cancer și pentru clarificarea diagnosticului este nevoie să efectueze colonoscopie.

Proiectul se derulează până la data de 31.12.2023 și are ca obiectiv testarea a 50001 persoane, dintre care 53% să aparțină grupurilor vulnerabile”, a mai spus coordonatorul programului ROCCAS II.

Din grupurile vulnerabile fac parte:

  • persoane sărace;
  • lucrători pe cont propriu în agricultură;
  • persoane din mediul rural;
  • persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate;
  • persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului;
  • persoane fără adăpost;
  • cetățeni români aparținând minorității rome;
  • persoane cu dizabilități
  • femei care au copii cu dizabilități;
  • persoane care suferă de dependență de alcool și alte substanțe toxice;
  • victime ale traficului de ființe umane;
  • persoane care nu au documente de identitate;
  • persoane din familii monoparentale;
  • persoane victime ale violenței domestice;
  • persoane lipsite de libertate sau aflate sub control judiciar
  • persoane aflate în evidențele serviciilor de probațiune
  • persoanele neasigurate

Pentru cei interesați, informații suplimentare despre proiect se pot găsi pe site-ul proiectului https://screeningroccas2-bif.ro/ sau folosind adresa de mail adresa de email roccas2-mf@scumc.ro.

Dacă medicul de familie nu este afiliat proiectului, pacienții care doresc să participe în proiect se pot înregistra la adresa https://www.copac.ro/formular-de-inscriere-pentru-pacienti/, de unde vor fi îndrumați de către colegii de la COPAC.

 

 

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică