Categories: Ştiri sănătate

România pare că a depășit vârful valului 5. Raed Arafat: „Se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate”

România pare că a depășit vârful valului 5, un val care a fost marcat de numărul record de infectări. Cu toate acestea, nu a fost un val care a pus o presiune imensă pe sistemul medical, spre deosebire de valurile precedente. 

Valul 5 pare să aibă un trend descendent, potrivit autorităților, deși situația din spitale nu arată momentan acest lucru.

Specialiștii susțin că presiunea acumulată asupra spitalelor se va reduce în următoarele săptămâni, când infectările vor fi din ce în ce mai puține.

În ultimele 7 zile s-au cumulat aproape 160.500 de cazuri noi, cu un sfert mai puţine faţă de săptămâna anterioară, când s-a trecut de 200.000 și s-a stabilit recordul de 40.000 de persoane nou diagnosticate cu COVID-19 în 24 de ore.

România pare că a depășit vârful valului 5

Incidența infectărilor este, de asemenea, în ușoară scădere la nivel naţional; media a coborât sub 20 de cazuri la mia de locuitori, după ce timp de două zile s-a situat peste acest prag. La nivel local, nicăieri rata de infectare nu mai trece de 50 la mie, cum s-a întâmplat timp de mai multe zile în comune din apropierea Timişoarei, dar şi lângă Bucureşti, în orașul Otopeni, notează RRA.

Tendinţa se regăseşte şi în privinţa internărilor, al căror nivel din prezent este sub cel de duminica trecută, nu şi la Terapie Intensivă, unde la prânz figurau 1.141 de pacienţi, cu o treime mai mulţi faţă de acum două săptămâni. Deşi autorităţile au început să vorbească despre momentul relaxării restricţiilor, încă nu poate fi avansat un termen.

„Scăderea pe secţiile de Terapie Intensivă va fi mai târziu, după ce continuă scăderea numărului total al cazurilor şi se opreşte impactul cazurilor care vin din urmă, acele 40.000, 30 şi ceva de mii de cazuri zilnice care au fost şi o parte pot ajunge la Terapie Intensivă.

Se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate, depinde de evoluţie. Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine, deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv. Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, în jur de 6 martie, urmează să vedem, bineînţeles, pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri de specialitate”, explică șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Recent Posts

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

17 minute ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

47 de minute ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

o oră ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

2 ore ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

3 ore ago

Citeste si: