Categories: Expertul zilei

Românii nu își duc copiii la stomatolog. Când ar trebui făcut primul consult ortodontic

Studiu Asociația pentru Sănătate Orală: jumătate dintre pacienții pediatrici cu carii dentare prezintă probleme grave până la pierderea prematură a dinților de lapte

Principalul impediment în tratamentul ortodontic pediatric din ultimul an, a fost absența dinților de lapte, din cauza extracțiilor premature, conform unei cercetări realizate de Asociația pentru Sănătate Orală în Ortodonție Ortho FACE în parteneriat cu Ortho Institute, realizate pentru a celebra luna Februarie, Luna Internațională a Sănătății Dentare a Copiilor.

Conform cercetării realizate pe un eșantion de 500 de părinți din mediul urban, se remarcă o creștere a copiilor cu probleme stomatologice grave, 80% având deja carii, iar 50% dintre aceștia având probleme grave precum extracțiile sau cavități plombate mari.

“Aproximativ 8 din 10 copii care se prezintă la ortodonot au carii, însă, aproximativ jumătate dintre aceștia prezintă probleme grave care fac imposibilă începerea tratamentul ortodontic. Tratamentul ortodontic pentru corectarea malocluziilor trebuie să înceapă cât mai devreme și are nevoie de dinții de lapte pentru montarea aparatelor dar și pentru crearea spațiului necesar erupției dinților definitivi,” a spus Ela Bănică, fondatoarea asociației.

Principalele motive pentru aceste rezultate sunt igiena dentară precară

Astfel, 38% dintre respondeți admit că periajul copiilor lor durează sub 2 minute, în timp ce 16% admit că nu se spală în mod regulat. O altă problemă majoră este că prima vizită la stomatolog se face mult prea târziu, după 7 ani, doar 5% dintre părinți admițând că i-au adus la primul control înainte de această vârstă. De asemenea, 93% dintre cei care își aduc copii la control stomatologic sau ortodontic, au ca motiv durerea de dinți.

Conform specialiștilor în sănătate orală, primul control stomatologic ar trebui făcut imediat ce apare primul dinte de lapte iar primul consult ortodontic ar trebui făcut de la 3 ani. De asemenea, ar fi bine ca alegerea periuțelor de dinți, a aței dentare și a periuțelor interdentare să se facă în urma recomandărilor personalizate oferite de medic.
În contextul pandemiei, igiena dentară a devenit cu atât mai importantă pentru că purtarea măștii accentuează respirația orală (pe gură) ceea ce duce la schimbarea cantității și calității salivei, iar dinții nu mai sunt astfel protejați de carii.

Pentru a crește gradul de conștientizare, Ortho Institute împreună cu asociația Ortho FACE au declarat luna februarie „Luna Sănătății Dentare a Copiilor”, pentru a atrage atenția asupra acestor probleme. Pe tot parcursul lunii februarie se vor organiza sesiuni de informare la sediul Ortho Institute pe baza de programare pentru a respecta regulile de distanțare.

Recent Posts

Dieta biochimică a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă fostul președinte la 94 de ani

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, ține o dietă riguroasă și se pare că acest…

4 minute ago

Lidia Fecioru: Acest ritual se face doar în Joia Mare. Îl facem noi, femeile, atunci când se citesc cele 12 Evanghelii

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a prezentat în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse cele șase ritualuri cu ajutorul…

34 de minute ago

O zodie va câștiga mulți BANI până pe 15 Mai. Se ivește o oportunitate la care nici nu visa

Camelia Pătrășcanu susține că acest semn are nevoie de atenție pentru că riscă să comită…

o oră ago

3 semne oculte care arată că ficatul tău nu funcționează corect

Mulți oameni nu știu că au o problemă la ficat pentru că nu simt durere.…

2 ore ago

Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu ficatul tău dacă mănânci ouă la micul dejun

Mulți oameni includ ouăle la micul dejun. Dar cum afectează acest lucru ficatul? Nutriționistul rus…

2 ore ago

Nostradamus a prezis soarta Bisericii Catolice: se apropie Judecata de Apoi?

Nostradamus, celebrul astrolog francez, a câștigat popularitate încă de la publicarea lucrării sale "Profețiile" în…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia